1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun banaani joulun teki

Lasten saamat joululahjat kertovat paljon aikansa yhteiskunnasta. Yle Uutiset keräsi tarinoita ikimuistoisista joululahjoista: sellaisiksi nousivat makkara, räsynuken polvihousut ja selvin päin olleet vanhemmat.

Kotimaan uutiset
Vanhoja leluja, mm. puuautoja Satakunnan Museossa.
Leluja Satakunnan MuseossaKati Rantala / Yle

"Minulle on jäänyt mieleen joululahjana banaani, ensimmäisen kerran eläissäni sain lahjaksi banaanin. Silloin kun olin lapsi ei työläisperheissä useinkaan ollut joululahjoina muuta kun hedelmiä. Olin varmaan jotain 5-6 vuotias, mutta mieleen on jäänyt."

Yle Uutiset keräsi torstaina tarinoita lapsuuden ikimuistoisista joululahjoista. Nykyään hyvinkin vaatimattomalta tai jopa hassulta tuntuva lahja on tehnyt monelle unohtumattoman joulun. 1950-luvulla joulumielen saattoi tuoda esimerkiksi pekonimakkara.

Tykkäsin kovasti makkarasta, mutta koska se oli kallista niin sitä oli tarjolla tosi harvoin. Niinpä toivoin lahjaksi tätä herkkua ja sain kokonaisen pötkön pekonimakkaraa.Tämä tapahtui 50-luvulla ja olin alle kouluikäinen.

Aiemmin lasten lahjoja tehtiin paljon itse. Miehet nikkaroivat ja naiset ompelivat ja neuloivat.

"Mieleen on jäänyt sisareni kanssa saatu yhteinen nuken kalusto. Sota-aika oli juuri takana ja nyt saatiin uusi, fanerista tehty sohva ja kaksi nojatuolia. Ne oli maalattu vaaleaksi ja koristettu vihreillä ja punaisilla kukilla. En ollut nähnyt mitään niin kaunista ja uutta lelua, eihän vuosiin ollut ollut kuin vanhaa ja korjattua. Isä oli tämän lahjan löytänyt Kokkolasta, missä hän oli sota-aikana ikänsä puolesta rintamalta vapautettuna. Hän oli vankileirin vartijana ja kenties tämä käsityö oli jonkun vangin tekemä, mutta tuskin sentään. Ihanan ilon se toi ja varmasti vain siksi kun se oli uusi ja kaunis."

Lämpimällä huumorilla höystetyn lahjan muistaa myös vielä aikuisena.

"5-vuotiaana sairastin jouluna sikotautia ja sain kummitädiltäni possun lahjaksi jonka vetoketjumahasta löytyi 4 pikkupossua. Possu possutautiselle pikkupotilalle, kyllä nauratti."

Hyvä joululahja on toisilla vaikuttanut jopa ammatinvalintaan.

"Loppujen lopuksi se oli niin merkittävä joululahja, että hurahdin tietokoneisiin ja varsinkin sen ohjelmointiin ihan täysin. Suuntauduin IT-alalle töihin ja sillä tiellä ollaan edelleen hamaan loppuun saakka, lisäksi myös tiettyjen 80-luvun nimikkeiden keräilyharrastus on jäänyt pysyvästi."

1990-luvun lama näkyi monessa perheessä myös jouluna. Joululahjatoiveet eivät olleet korkealla.

"Sain jouluna -92 lahjaksi Lego merirosvolaivan. Muistan edelleen miten tyrmistyneen onnellinen olin kyseisestä lahjasta. Elettiinhän tuolloin lama-aikaa ja tuolloin kymmenvuotiaan lapsenkin korviin kantautui jatkuvasti ahdistavia tietoja työtömyydestä, köyhyydestä ja taloudellisesta epävarmuudesta."

Aina joulumuistot eivät ole mieluisia.

"Silloin äiti huomasi ettei ollut hankkinut minulle mitään. Hän päivitteli suureen ääneen unohdustaan. Lahjojen saamattomuus ei harmittanut, mutta äidin käytös loukkaa vieläkin."

Lue seuraavaksi