1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Senaatintorin luut paljastavat esi-isien elintavat

Viime syksynä Senaatintorin alta esiinkaivetut luurangot kertovat yksityiskohtia 1600-1800-lukujen elämästä. Menneiden vuosisatojen helsinkiläiset nauttivat sokerista, polttivat piippua ja kärsivät kihdistä.

tiede
Noin 12-vuotiaana kuolleelta lapselta puuttuu synnynnäisesti neljä ylähammasta.
Sakari Kiuru, Helsingin kaupunginmuseo

Senaatintorin poikki kulkeva kaukolämpöputki halkesi viime syksynä. Putken korjausten yhteydessä maasta löydettiin 260 vainajan luut. Paikalla sijaitsi hautausmaa 1600-luvun puolivälistä 1820-luvulle asti.

Arkeologit ovat luita tutkimalla pystyneet selvittämään lukuisia yksityiskohtia tuon ajan ihmisten ulkonäöstä ja elintavoista. Satoja vuosia sitten Helsingin kaduilla kulkeneiden ihmisten päät muun muassa keikkuivat huomattavasti nykyistä alempana.

- He olivat noin kymmenen senttiä nykyisiä helsinkiläisiä lyhyempiä, miehet olivat noin 172 senttisiä ja naiset 156 senttisiä, kertoo luihin perehtynyt osteologi Kati Salo.

Myös kuolo kohtasi 1600-luvulla huomattavasti nykyistä aiemmin. Nuoria naisia menehtyi usein lapsivuoteeseen eikä pienokaistenkaan henki ollut tiukassa.

- Senaatintorin vainajista kolmasosa on kuollut lapsena ja suuri osa nuorena aikuisena. Vanhin vainaja oli toisaalta 50-70-vuotias, Salo huomauttaa.

Jos tämä on kihtiä, on se todella harvinainen arkeologinen löydös.

Kati Salo

Kummallinen kihti keski-ikäisellä naisella

Luut kertovat myös mielenkiintoisia yksityiskohtia vainajien aiemmasta elämästä. Yksi noin 40-vuotiaana kuollut nainen esimerkiksi kärsi harvinaisesta ja kivuliaasta kihdistä.

- Naisella on molemmissa jalkapöydän ensimmäisissä luissa nivelkulumaa, vaikka sitä ei ole missään muualla. Nivelrikko esiintyy yleensä useammassa nivelessä. Jos tämä on kihtiä, on se todella harvinainen arkeologinen löydös. Niitä ei ole kovin montaa löydetty, Salo toteaa.

Kolmen miehen leukaluussa puolestaan näkyy liitupiipun polttamisesta jääneitä jälkiä. Hampaiden tummentumat saattavat kertoa myös purutupakan käytöstä.

Sokerinen ruoka maistui vanhoille helsinkiläisille

Senaatintorin vainajien hampaat kertovat tutkijoille paljon myös ruokavaliosta. Vajaalla 70 prosentilla oli hampaissaan reikiä, mikä kertoo hiilihydraatti- ja sokeripitoisesta ravinnosta.

Esimerkiksi Porvoossa vastaavan ajan ihmisillä oli reikiä huomattavasti vähemmän, reikiintymistä esiintyi vain 55 prosentilla. Tämä saattaa kertoa muun muassa paremmasta hammashygieniasta.

- Porvoon kaivauksilta löysimme sellaisen huippuhygieniavälineen kuin hammasharja-korvalusikka-yhdistelmän, jonka toisella päällä putsattiin hampaat ja toisella korvat. Toinen vaihtoehto on se, että Porvoossa on syöty paljon kalaa, jossa ei ole hiilihydraatteja.

Porvoolaisten hampaita on saattanut suojata myös maaperän runsas fluori.

Lue seuraavaksi