Hobitti - Odottamaton matka on pienoinen pettymys

Peter Jacksonin uudessa Hobitti-elokuvassa ollaan Keski-Maassa 60 vuotta ennen Sormusten herra -trilogian tapahtumia. Uuden trilogian ensimmäisessä osassa nuori Bilbo Reppuli lähtee elämänsä ensimmäiselle seikkailulle.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Hobitti.
Kuva elokuvasta Hobitti.Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and New Line Productions, Inc.
Tähtiä.

Kaikki alkaa, kun Bilbo eräänä tavallisen leppoisana päivänä saa vieraakseen Gandalf-velhon. Viekkaudella Gandalf huijaa Bilbon lähtemään yhdessä 13 kääpiön kanssa matkalle, jonka päämääränä on entinen Ereborin kääpiövaltakunta. Valtakuntaa ja sen mittaamattomia aarteita hallitsee jättimäinen lohikäärme Smaug, jolta kääpiöt haluavat vallata valtakuntansa takaisin. Ennen perille pääsyä retkikunta kohtaa tietenkin lukuisia seikkailuja, joiden alkua tässä elokuvassa seurataan.

Uuden Hobitti-trilogian avausjakso on, sanotaan se suoraan, pienoinen pettymys. Toki tarinassa on mukana paljon Sormuksista tuttua mehevyyttä, suuria taisteluja ja komeaa kuvakerrontaa. Ennen kuin herkkuhetkiin kuitenkaan päästään on elokuvaa ehtinyt kulua jo hyvin toista tuntia. Kokonaisuudessa on selvää venytyksen makua. Alun perin Tolkienin kolmisensataasivua pitkästä lasten sadusta piti tulla vain kahden elokuvan mittainen, mutta sitten joku päätti ryhtyä ahneeksi ja lopputulos on tässä.

Saadakseen elokuvansa kolmen osan mittaiseksi ovat Jackson ja kumppanit mehustaneet tarinaa osin kirjaan kuulumattomilla lisäjaksoilla ja kirjassa vain vilahtavilla henkilöillä. Yksi tällainen alkuperäisessä kirjassa vain ohimennen mainittu, mutta elokuvassa isomman roolin saava henkilö on metsänhaltija Radagast. Liikaa sieniä syövän, jänisten vetämillä vaunuilla liikkuvan Radagastin tehtävänä on tuoda tarinaan koomisia sävyjä. Valitettavasti hänen kangasminuuttinsa ovat kuitenkin enemmän noloja kuin hauskoja.

Pientä alkukankeutta on myös Bilbon matkakumppaneissa. Kääpiöitä kun on vaikea erottaa toisistaan muuten kuin vyötärön ympäryksen perusteella. Tärkeintä kuitenkin on, että nuoresta Bilbo Reppulista on Martin Freemanin mainion roolityön ansiosta saatu eläväinen ja kiinnostava henkilö. Toinen kutinsa pitävä hahmo on Andy Serkisin entistäkin terävämmin hahmottama Klonkku. Bilbon ja Klonkun ensi kohtaaminen onkin yksi tämän elokuvan kohokohdista. Muita hienosti toteutettuja yksittäisiä jaksoja ovat taistelut peikkojen luolissa ja kohtaaminen hurjien kivijättiläisten kanssa.

Oman erityispiirteensä Hobitti-elokuvalle tuo sen uudenuutukainen kuvaformaatti, HRF, jonka myötä kolmiulotteisesta kuvasta katoaa sitä myötä sitä rasittanut hämäryys. Kuva on ennennäkemättömän terävä, mutta ainakin tässä tapauksessa ylenpalttinen kirkkaus ja terävyys samalla syö sadun maailmaa ja vaikeuttaa tarinaan uppoutumista. Oman katsomiskokemukseni pohjalta kehotankin kaikkia Hobittien ystäviä katsomaan tämän elokuvan vanhassa kunnon kaksiulotteisessa muodossa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus