1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meteorit

Lumisade esti Geminidien näkyvyyden

Torstain ja perjantain välisenä yönä oli tähtitaivaalla vilkasta, kun yksi vuoden runsaimmista meteori- eli tähdenlentoparvista osui Suomen taivaalle. Geminidien aktiivisimmassa vaiheessa tähdenlentoja olisi ollut mahdollista nähdä parhaimmillaan noin 70 kappaletta tunnissa. Etelä-Savossa lumipyry ja pilvet kuitenkin estivät tähtien ilotulituksen näkymisen.

meteorit
Venus
Huippuharvinainen Venuksen ylikulkuAki Taavitsainen, Mikkelin Ursa Ry

Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen vietti aamuyön tunteja metsässä tähdelentoja tiirailemassa, mutta tällä kertaa tuli lunta niskaan.

- Geminidit eivät valitettavasti näyttäytyneet paksun pilvimassan takia, mutta hätä ei ole tämän näköinen, sillä ensi viikolla on luvattu kirkasta säätä. Tähdenlentoja voi nähdä vielä silloinkin.

Taavitsainen kertoo, että tavallinen tähdenlento, jonka paljaalla silmällä näkee, on hiekanmurun kokoinen. Muru syttyy noin 100 kilometrin korkeudessa ilmakehässä palamaan ja sammuu noin 80 kilometrin korkeudella. Tulipallot ovat asia erikseen. Ne saattavat olla kengän kokoisia tai jopa kymmenen kiloisia kiviä, jotka sammuvat tähtimuruja paljon alempana.

- Mitä alempana tulipallo sammuu, sitä suuremmalla todennäköisyydellä maanpinnalle tippuu ihan meteoriitti, Taavitsainen selventää.

Tavan kameralla hyviä tähtikuvia

Nyt aktiivisen Geminidiparven meteorit näyttävät tulevan Kaksosten tähtikuviosta. Geminidit ovat tähdenlennoiksi verraten hitaita näkyen taivaalla sekunnin tai pari. Ne jättävät usein jälkeensä vanoja, jotka saattavat viipyä taivaalla useita sekunteja, jopa minuutteja. Taavitsainen on toiveikas loppuvuoden suhteen, sillä yleensä tammikuuta kohti mentäessä sää kirkastuu ja paljastaa taivaan.

- Nyt aamutähtenä on ollut Venus, joka on noussut aamuyöntunteina taivaalle. Lisäksi Tapaninpäivään saakka taivaalla voi nähdä Merkuriuksen. Merkurius palaa helmikuussa iltataivaalle lounaaseen. Saturnus puolestaan näkyy hyvin koko keväänkin. Jupiter on myös näkynyt hyvin, se on alkuillasta itäisellä taivaalla ja liikkuu sitten etelän kautta länteen.

Taavitsainen on innokas valokuvaaja, ja vaikka Geminidien kuvaaminen ei nyt onnistunut, mies ei lannistu. Kamera virittyy ensi viikolla uudestaan. Mies kertoo, ettei juuri tähtiharrastajaa nykypäivänä tapaa, joka ei tähdenlentoja kuvaisi.

- Ihan tavallisella järjestelmäkameralla saa hyviä kuvia, kunhan muistaa kuvata jalustalta. Tähdet vaativat hieman valotusaikaa ja kamera ei saa silloin heilua.

Lue seuraavaksi