1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Savoy-ravintolan reseptit huomattiin maailmalla

75-vuotiaasta Savoysta tehty kirja on ehdolla maailman parhaaksi keittokirjaksi. Keittiöpäällikkö Kari Aihinen pestautui suosikkiravintolaansa alun perin ilmaiseksi.

Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen.
Keittiöpäällikkö Kari Aihinen tasapainottelee perinteiden ja trendien ristipaineessa. Savoyssa tämä tarkoittaa vorschmackia ja lähiruokaa ravintolan kattopuutarhasta.

Välillä jopa unohtuu, minkälaisissa puitteissa saa työtään tehdä, sanoo Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen. Alvar ja Aino Aallon 1930-luvulla luoma sisustus saa japanilaiset turistit ikuistamaan maljakkoja ja tuoleja kameroillaan. Savoyn historiallisuus käy ilmi myös lautasella, Mannerheimille suunnitelluissa tarjoiluissa.

- Perinteitä vaalitaan joka päivä ruokatuotteissa. Sekä illalla että lounaalla on Marskin menyy voimassa, koska sitä kysytään koko ajan, Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Aihinen kertoo.

Savoy-ravintola on täyttänyt 75 vuotta. Pitkä ikä on kirjan arvoinen: Aihinen ja valokuvaaja Sami Repo tekivät Savoylle juhlakirjan, jonka kansainvälinen Gourmand Cookbook Awards on asettanut ehdolle maailman parhaaksi keittokirjaksi.

Aihinen haluaa uskoa, että _Savoy - matkalla huipulle _yltää voittoon.

- Niin paljon tunnetta, rakkautta ja intohimoa on annettu. Otimme siihen kaikkiaan 2 200 kuvaa, on lennetty tai menty autolla jokaiseen kuvauspaikkaan tapaamaan parhaimpia tavarantoimittajia ja vietetty siellä aina 1-3 yötä, Aihinen kuvaa.

Kansien väliin on paljastettu muun muassa Savoyn vorschmackin resepti, joka tarinan mukaan oli Mannerheimin Puolan-tuliainen.

Isoäitejä kunnioittaen

Savoyn erikoisuuksia Suomen mittakaavassa ovat illallisten pianonsoittaja ja talon viiniasiantuntija. Pari vuotta sitten avattiin kattopuutarha, ja asiakkaiden ihmeteltävänä on myös oma mehiläisfarmi. Omat raaka-aineet ovat laadun tae, keittiöpäällikkö katsoo.

Aikanaan Kari Aihinen meni ilmaiseksi töihin Savoyhin, koska halusi "Suomen parhaaseen ravintolaan". Viehättävyys perustuu Aihisen mukaan filosofiaan, joka "kunnioittaa isoäitiä ja modernia esillepanoa".

- Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä Marskin kuhasta tehtiin versio 2012, viime vuonna versio 2011. Tehdään ehkä herkkusienikastike tai perunat eri muotoon.

Aihisen mielestä hymyn on pysyttävä köökinkin puolella huulilla, mutta toisaalta menestys perustuu tinkimättömään työhön. 20-henkisen keittiöperheen päänä hän pitää huolta, että kaikki kehittyvät ja ovat aina parhaimmillaan.

- Minun tärkein tehtäväni on pitää jätkien silmät virkeinä.