Venäjä vastaa USA:n ohjuspuolustukseen kehittämällä uuden ydinaseen

Venäjän ja Yhdysvaltain välinen asevarustelu kiihtyy jälleen. Venäjä ilmoittaa kehittävänsä uuden ohjustyypin strategisia ydiniskuja varten.

Ulkomaat
Topol-M-ohjuksia Voiton päivän paraatissa Punaisella torilla Moskovassa.
Topol-M-ohjuksia Voiton päivän paraatissa Punaisella torilla Moskovassa toukokuussa 2012.Sergei Chirikov / EPA

Venäjä on kehittämässä uuden sukupolven mannertenvälistä strategista ohjustyyppiä. Ohjus on vastaveto Yhdysvalloille, joka on rakentamassa Eurooppaankin ulottuvaa ohjuspuolustusjärjestelmää.

Uusi ballistinen ohjustyyppi valmistuu vuoteen 2018 mennessä ja se korvaa nyt käytössä olevan monikärkisen Vojvoda-ohjuksen, joka tunnetaan Naton koodinimellä SS-18 Satan.

Vojvoda on nykyään Venäjän tehokkain mannertenvälinen ohjus, mutta uuden ohjuksen suorituskyky tulee olemaan olennaisesti parempi, kertoi Venäjän strategisten ohjusjoukkojen komentaja, kenraalieversti Sergei Karakajev.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain ohjuspuolustus kykenisi torjumaan Venäjän nykyiset strategiset ohjukset, jos ne ammutaan Euroopasta. Uusi ohjus kehitetään nimenomaan läpäisemään puolustus.

Karakajev on aiemmin kertonut ohjuksesta uutistoimisto Ria-Novostille. Ohjuksen paino laukaisuhetkellä on noin sata tonnia. Se käyttää nestemäistä polttoainetta, mikä antaa suuremman hyötysuhteen kuin aiemmin käytetyt kiinteät polttoaineet. Ohjus sopisi laukaistavaksi ainoastaan siiloista.

Tutkija: Uusia ohjuksia kehitteillä

Maanpuolustuskorkeakoulun ydinaseisiin erikoistunut tutkija Stefan Forss uskoo, että Karakajavin väite siitä, että uusi ohjus kykenee läpäisemään ohjuspuolustuksen, pitää paikkansa.

Forssin tietojen mukaan Venäjällä on parhaillaan käynnissä useita ohjushankkeita. Ohjusten kehittely Venäjällä aloitettiin välittömästi sen jälkeen, kun Yhdysvallat kieltäytyi ratifioimasta Start II -ydinasesopimusta vuonna 2002.

Lähteet: Itar-Tass, AFP