Nettikameroiden avulla uhrejaan vakoilleelle syytteet

Epäillyn miehen hallusta löydettiin yli 4 miljoonaa tiedostoa, jotka sisälsivät yli sadan uhrin koneelta tallennettuja valokuvia, ruutukaappauskuvia ja web-kamerakuvia. Haittaohjelman sisältäneet nettisivut houkuttelivat etenkin nuoria naisia.

Kotimaa
Nuori nainen nettikameran kuvassa.
Yle

Epäilty kymenlaaksolaismies oli päässyt uhrien tietokoneisiin haittaohjelman avulla. Hän oli tehnyt nettisivut, jotka houkuttelivat etenkin nuoria naisia. Uhrit latasivat nettisivuilta haittaohjelman, jonka avulla mies pystyi hallitsemaan lataajan konetta tämän huomaamatta.

Mies saa syytteet muun muassa salakatselusta ja törkeästä tietomurrosta. Miehen epäillään vakoilleen ihmisiä näiden omien tietokoneiden nettikameroiden kautta.

Miehen hallusta löydettiin yli 4 miljoonaa tiedostoa, jotka sisälsivät yli sadan uhrin koneelta tallennettuja valokuvia, ruutukaappauskuvia ja web-kamerakuvia.

Keskusrikospoliisi epäilee miehen toiminnan jatkuneen noin vuoden ajan kesästä 2010 syksyyn 2011, jolloin mies jäi kiinni. Epäillyltä takavarikoitiin tietokoneita ja muistitikku, joihin oli tallennettuna yli sadan henkilön tietokoneilta poimittuja tiedostoja.

Syyttäjän mukaan vastaavat tapaukset ovat harvinaisia. Syyttäjän tietoon ei ole tullut yhtäkään aiempaa tapausta, jossa tekijä olisi suomalainen. Nettivakoilun uhrit ovat asuneet eri puolella Suomea.

Asiaa käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa ensi vuoden puolella.