Viinimestari suosittelee chileläisiä punaviinejä joulupöytään

Joulupöytä on viininvalitsijalle haastava, mutta hilloisista viineistä löytyy kumppani laatikoille. Valkoviini sopii myös kinkun kanssa. Viinimestari Jari Prami hankkii joulupöydän viinit viikkoa aikaisemmin. Edulliset viinit ovat parhaat.

ilmiöt
Punaviini
YLE

Suomalaiset rynnistävät punaviinikaupoille jouluaikaan, sillä myynti on kaksinkertainen: Alko myy joulua edeltävien kahden viikon aikana yli 1,5 miljoonaa litraa punaviiniä. Hämeenlinnalainen viinimestari Jari Prami ei suosittele liian kalliita viinejä joulupöytään ja varsinkin ns. vahvat täyteläiset pihviviinit on syytä jättää hyllyyn.

- Lanttu ja perunalaatikoissa on makeutta, ja jos viini on kuivaa, se muuttuu vielä kuivemmaksi, jolloin maku ei välttämättä ole kovin hyvä. Jos ruuassa on esimerkiksi porkkanaa ja sipulia, viinikin saa olla vähän normaalia makeampaa, Prami kuvailee.

- Uuden maailman viinit, esimerkiksi hilloiset chileläiset sopivat hyvin suomalaiseen jouluun, rypälelajikkeella ei ole merkitystä. Myös Pohjois-Italian viinit sopivat hyvin kuten Valpolicella. Alle kympin viinit on ihan hyviä, joten pettymystä ei pitäisi tulla.

Kinkku tykkää valkoviinistä kuten Ranskan Alsacen Pinot gris ja Saksan Riesling -merkeistä.

Korkki kiinni sillille

Joulupöydän sillit, silakat ja suolakurkut eivät kaipaa viiniä kyytipojaksi, sillä etikkaisuus pilaa viinin maun ja tekee kokemuksen tylsäksi. Prami suosittelee kotikaljaa ja olutta.

Jari Pramin mielestä kallis viini alkaa 15-17 eurosta. Yli 20 euron viinit eivät välttämättä maistu sen paremmalta - ainakaan joulupöydässä. "Rahat menee turhaan ja hyvä viini hukkaan."

Pramin perheen pöydässä on joulunaikaan nelisen pulloa erilaista punaviiniä ja lisäksi valikoima valkoviinejä. Lopullinen valinta menee ruuan laadun mukaan.

Kun kaksi viiniharrastajaa törmää ja on eri mieltä, mistä siinä oikein kiistellään? Viiniharrastaja Jari Pramin mukaan maut ovat erilaisia, mutta yleisin kysymys on: oletko tehnyt uuden löydön? Pramin omat suosikkiviinit ovat punaisista Valpolicella ja Ripasso sekä valkoisista Riesling.