1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eero Oura etelänapahiihdolla: Kaikki elämä on tässä

Joensuulaisen lääkärin Eero Ouran hiihtomatka etelänapamantereella sujuu sutjakkaasti. Takana on nyt kolmetoista päivää matkantekoa yksitoikkoisella jäätiköllä. Eero Oura nauttii hiihdosta, mutta toisin kävi toiselle matkakumppaneista. Englantilaismies keskeytti hiihdon tykkänään ja Eeron matka jatkuu nyt retkikunnan johtajan kanssa kahdestaan.

Kotimaan uutiset
Eero Oura
Eero Oura.Eero Oura

Joensuulainen eläkkeelle jäävä lääkäri Eero Oura lähti Chilestä lentäen kohti etelänapamannerta marraskuun loppupuolella. Matkan alkutaipaleella hankaluuksia aiheutti muun muassa lohjennut hammaspaikka, mutta nyt onnellista hiihtomatkaa on takana jo kolmetoista päivää.

-Hiihdämme jäätiköllä kohti etelänapaa. Matka on taittunut oikein hyvin eli nyt on 302 kilometriä takana päin. Kaikki on oikein hyvin uomissaan. Päiväohjelma on sellainen, että aamutoimien jälkeen hiihdämme kahdeksan tuntia joka päivä loputtomalla jäätiköllä, kertoo Oura.

Jokaiseen hiihtopäivään mahtuu monenlaisia askareita. Ne tehdään päivittäin rutiininomaisella tarkkuudella eli samalla tavalla ja samaan aikaan.

-Heräämme aamulla kello 7.00, syömme aamiaisen ja tulemme teltasta ulos kello 8.30. Senjälkeen puramme teltan, pakkaamme ahkion ja lähdemme hiihtämään kello. 9. Seuraavaan leiriin tulemme noin kello 17.30 eli täsmälleen samannäköiseen paikkaan kuin mistä olemme lähteneet, kertoo Eero Oura päiväohjelmasta.

Myös iltatoimet sujuvat hiihtoreissulla jo rutiinilla. Teltan pystytys, keittö käyntiin, wc-kuopan kaivaminen, kuntojuoma ja päivällinen, lumien sulatus ja monenlaista huoltoa. Makuupussiin hiihtäjät sujahtavat kello 21.00.

Tämä on yksinkertaista tosielämää ja hiihdon juhlaa

Eero Oura

-Ja kaikki elämä on tässä. Voi että tämä on yksinkertaista tosielämää ja hiihdon juhlaa. Poissa on turha tohina. Elämän tavoite on kulkea päivässä kahdeksan tuntia paikasta toiseen, summaa Eero Oura.

Yksi on joukosta pois

Ilman yllätyksiä matka ei ole kuitenkaan sujunut. Kolmen hengen joukkue on supistunut kahteen hiihtäjään. Englantilainen 36-vuotias merijalkaväen sotilas keskeytti etelänapamantereen valloituksen kokonaan.

-Meitähän lähti kolme, mutta nuorimmalle osallistujalle tämä ei sopinut. Hän hiihti huonosti, oli heikoin ahkion vetäjä ja neljän päivän kuluttua mies ilmoitti lähtevänsä kotiin. Hän ei ehkä ollut valmis tähän eikä tiennyt mihin lähti. Masentunut. väsynyt, ehkä oli vaikea huomata, että on huonompi kuin 63-vuotias mies. Seuran sopivuudesta en sano mitään, toteaa Oura.

Englantilainen matkakumppani hiihti vielä kolme päivää, mutta sitten hän päätti lopullisesti lähteä kotimatkalle. Lisäharmia aiheutti vielä miehen taskuun jäänyt toinen turvapuhelin, joka jouduttiin sitten tuomaan takaisin lentokoneella Eero Ouralle sekä matkanjohtajalle.

-Sensijaan matkanjohtajan Hannahin kanssa meillä menee hyvin. Me ajattelemme samalla tavalla kulkemisesta, luonnosta ja ihmisen pienuudesta täällä suunnattomalla jäätiköllä. Me olemme myös yhtä vahvoja, kertoo Oura. Meillä on siis helppoa ja mukavaa ja aurinkokin on paistanut monena päivänä. Tällä hetkellä olemme 1,3 kilometrin korkeudella meren pinnasta, kertoo Eero.

Ensimmäinen ruokakätkökin on jo saavutettu eli matkasta on takana nyt yksikolmasosa. Hiihto jatkuu vielä seuraavat neljä viikkoa. Kaikkiaan hiihtomatkaa kertyy maantieteelliselle etelänavalle 934 kilometriä.

Porukka on vähentynyt kahteen taivaltajaan : Kuuntele Eeron satelliittipuhelinpäivitys jäätiköltä.

Lue seuraavaksi