Asuntojen parveketupakointia rajoitettaneen - myös sisätupakointiin saatetaan puuttua

Tupakoitsija voisi saada jopa sakkoja, jos ei noudata kehotusta.

Kotimaa
Kaksi naista tupakalla kerrostalon parvekkeella.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) suunnitellaan parhaillaan yksityisasuntojen parveketupakoinnin (siirryt toiseen palveluun)rajoittamista. Kyse ei ole kuitenkaan parveketupakoinnin täyskiellosta. Kielto oli esillä jo nykyisen tupakkalain käsittelyn yhteydessä pari vuotta sitten, mutta siitä luovuttiin. Nyt tilanne on muuttunut.

- Lähtökohta lainlisäyksessä on se, että jokainen voi polttaa tupakkaa omalla parvekkeellaan, jos siitä ei aiheudu haittaa kenellekään muulle, sanoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ministeriö on saanut ja saa jatkuvasti ihmisiltä runsaasti palautetta parveketupakoinnin puolesta ja sitä vastaan. STM:n mukaan suurin osa palautteenantajista haluaa tiukentaa tupakkalakia parveketupakoinnin osalta.

- Näitä tapauksia on aika paljon, että haittaa aiheutuu. Silloin siihen pitäisi pystyä puuttumaan. Tähän ollaan mietitty keinoja, Paavola kertoo.

Mahdollisen lainlisäyksen myötä sekä tupakkalakiin että terveydensuojelulakiin tulisi tarkennuksia.

Jos ei tumppaa pyynnöstä, niin sakko rapsahtaa

Parveketupakoinnin täyskielto ei ole siis sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena. Ministeriössä pohditaan parhaillaan eri asiantuntijoiden, muun muassa Kiinteistöliiton, kanssa sitä, kuinka saataisiin aikaan mahdollisimman paljon kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Ministeriöstä kuitenkin arvioidaan, että tämä on vaikeaa.

Lähtökohtana on se, että lain avulla taloyhtiö voisi kieltää asukkailta häiritsevän tupakoinnin.

Tässä kiteytyy kysymys siitä kumpi voittaa: oikeus puhtaaseen hengitysilmaan vai oikeus tupakoida.

- Siinä on kuitenkin edellytyksenä se, että ulkopuolinen viranomainen, esimerkiksi terveysviranomainen olisi ensiksi todennut, että tupakansavu menee naapurin tiloihin ja häiritsee asumista, linjaa neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

Sauhutteleva naapuri voi joutua vaikeuksiin, jos hän ei huomautuksesta huolimatta lopeta parvekkeella tupakointia.

- Valvonta olisi lähinnä naapureiden sosiaalista kontrollia. Jos joku rikkoo sääntöä, niin taloyhtiö voisi antaa huomautuksen ja jos se ei auta, niin sakkorangaistus poliisin kautta, sanoo Paavola.

Hän kuitenkin painottaa, että ensiksi kannattaa puhua naapurin kanssa haitasta itse ennen vie asiaa eteenpäin.

Turha siirtyä sisälle polttamaan

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei pohdita vain yksityisasuntojen parveketupakoinnin rajoittamista. Myös asuntojen sisällä tapahtuva tupakointi (siirryt toiseen palveluun) on virkamiesten käsittelyssä. Tupakansavu voi kulkeutua huoneistosta toiseen joissain tapauksissa esimerkiksi ilmanvaihdon kautta.

- Sisäilma liittyy tähän myös. Samassa yhteydessä puututtaisiin myös tupakan aiheuttamiin sisäilmaongelmiin. Samalla tavalla kuin parveketupakoinnissa eli ulkopuolinen viranomainen arvioisi tilanteen, sanoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

STM:n virkamiehet ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) keskustelevat alkuvuoden aikana uudesta lainmuutoksesta. Tämän jälkeen asia menisi lausuntokierrokselle eri tahoille ja eduskuntaan valiokuntakäsittelyyn. Jos kaikki menee mallikkaasti, eduskunta voisi päättää asiasta kevään aikana.

- Tässä kiteytyy kysymys siitä kumpi voittaa: oikeus puhtaaseen hengitysilmaan vai oikeus tupakoida, summaa neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

Parveketupakoinnin ja sisällä tupakoimisen rajoitukset tulisivat voimaan aikaisintaan vuoden 2014 alussa.