yle.fi-etusivu

Ilmalämpöpumpun rumuuden kanssa on vain elettävä

Ilmalämpöpumppua pidetään usein kodin tyylin ja tunnelman pilaajana. Sisustussuunnittelija Tomi Kouvola toteaa, että sisustuksen riippakiven voi häivyttää näkyvistä monin eri keinoin.

tekniikka
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Yle

Ilmalämpöpumput herättävät kuluttajissa ristiriitaisia tunteita. Toisaalta laite leikkaa tuntuvasti pakkastalvien sähkölaskua, mutta toisaalta monien mielestä ilmalämpöpumppu pistää liian selvästi silmään kodin sisustuksen keskeltä.

Sisustussuunnittelija Tomi Kouvola toteaa, että hän törmää työssään usein ilmalämpöpumppujen herättämiin ulkonäkökysymyksiin.

- Asiakkaat valittavat rumista valkoisista möhkäleistä, jotka pilaavat kodin arkkitehtuurin.

- Eniten pumppuihin kiinnitetään kuitenkin huomiota silloin, kun koti on juuri valmistunut tai sinne ollaan muuttamassa. Laite paistaa tietysti silmiin paljaiden seinien ja lattioiden keskeltä, Kouvola sanoo.

Käytännöllisyys voittaa näyttävyyden

40-luvun maalaistalossa asuva Tomi Kouvola pohti aikanaan itsekin, kannattaisiko hänen hankkia ilmalämpöpumppu rikkomaan kotinsa tyyliä. Lopulta hän päätyi käytännön syistä pumpun kannalle.

Olihan se laite ruma kuin susi. Siinä säästää kuitenkin ajan myötä sähkölaskussa.

Tomi Kouvola

- Olihan se laite ruma kuin susi. Siinä säästää kuitenkin ajan myötä sähkölaskussa. Laite on asennettu kauniisti, enkä kiinnitä siihen enää huomiota pientä hurinaa lukuun ottamatta.

Kouvola sanoo, että sisustussuunnittelijalla on keinonsa, joilla kodin tunnelmaa häiritsevät elementit saa häivytettyä näkyvistä.

- Häiritsevän sisäyksikön voi piilottaa sisustamalla muu tupa niin hienoksi, ettei kukaan huomaa katsoa sitä pumppua.

- Jos esimerkiksi pumpun lähellä on ikkuna, siihen voi ripustaa näyttävät verhot. Seinälle voi asettaa tauluja, mutta ei liian lähelle sitä sisäyksikköä, koska silloin katse harhautuu taas siihen laitteeseen. Pumpun alapuolelle voi jollekin tasolle tehdä eri esineistä jonkun asetelman, Kouvola ehdottaa.

Laitteen sijoitus ratkaisee

Kouvolan mielestä ilmalämpöpumppua ei turvallisuussyistä kannatta yrittää piilottaa verhoilla tai muulla koteloinnilla. Hän toteaa, että mikäli ilmalämpöpumpusta haluaa nauttia, laitteen rujo ulkonäkö pitää hyväksyä.

- Eivät pesukoneet tai kuivausrummutkaan kovin nättejä ole. Nämä laitteet ovat kuitenkin sellaisia arjen helpottajia, joita ihmiset usein koteihinsa haluavat.

Mikäli perinteinen ilmalämpöpumppu tuntuu liian rumalta möhkäleeltä, Kouvolan mukaan markkinoilta löytyy myös erilaisia sisäyksiköiden design-versioita.

- En sanoisi, että niissäkään silmä lepäisi. On kuitenkin hyvä, että saadaan markkinoille vähän erilaisia versioita.

- Luottaisin kuitenkin siihen, että laite sijoitetaan sellaiseen järkevään paikkaan, jossa se yksikkö tavallaan unohtuu sinne huoneen yläreunaan, Kouvola toteaa.