Venäjä ja Georgia paikkailevat tulehtuneita välejään

Periviholliset istuvat pitkästä aikaa samaan pöytään, joskaan kouriintuntuvia muutoksia ei ole heti luvassa. Venäjää kismittää etenkin Georgian Nato-intoilu, Georgiaa taas hiertää Venäjän suhde Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan.

Ulkomaat

Venäjän ja Georgian edustajat kohtaavat tänään kahdenvälisessä tapaamisessa ensimmäistä kertaa sitten maiden välillä käydyn sodan vuonna 2008. Georgian ulkoministerin mukaan tarkoituksena on pohjustaa tulevia keskusteluja.

- Kyse on puhtaasti teknisestä tapaamisesta, jossa osapuolet sopivat tulevaisuuden kuvioista, kertoi ulkoministeri Maia Panjikidze perjantaina Tbilisissä.

Genevessä käytävissä keskusteluissa Georgiaa edustaa vastanimitetty Venäjän-erityisedustaja Zurab Abashidze. Venäjältä neuvottelupöytään istuu varaulkoministeri Grigori Karasin.

Georgia ja Venäjä katkaisivat diplomaattisuhteensa sodan aikana. Kremlin johtajat eivät sittemmin ole halunneet olla missään tekemisissä Georgian presidentin Mihail Saakashvilin kanssa, mutta nyt asenne on lämpenemässä ainakin muodollisesti.

Kauppasuhteet saataneen ensimmäisenä kuntoon

Ilme on muuttunut iloisemmaksi myös Georgiassa. Uusi pääministeri Bidzina Ivanishvili on nostanut Venäjä-suhteen normalisoinnin asialistansa kärkeen sen jälkeen, kun hän nousi hallituksen johtoon pari kuukautta sitten. Tuolloin Ivanishvilin Georgialainen Unelma -koalitio peittosi Saakashvilin puolueen parlamenttivaaleissa.

Jännitteitä maiden välillä on toki edelleen. Ivanishvili on sanonut jatkavansa Saakashvilin aloittamaa lähentymistä lännen kanssa. Lisäksi hän ajaa Georgiaa Natoon, mikä ärsyttää Venäjää pahemman kerran.

Asioita mutkistavat Georgiasta itsenäisiksi julistautuneet Abhasia ja Etelä-Ossetia. Venäjä tukee niiden pyrkimyksiä laajalti tunnustetuiksi itsenäisiksi valtioiksi, kun taas Georgiassa pidetään venäläisten alueille lähettämiä sotavoimia miehityksenä.

Ivanishvilin hallitus uskoo, että kauppasuhteet saadaan kuntoon nopeasti, mutta diplomaattisten välien kokonaisvaltainen rakentaminen kestää kauan.

Lähteet: AFP, Itar-Tass