Varainsiirtovero, välityspalkkio, kuntotarkastus - kodinosto on monien kulujen kaaos

Asumishaaveiden toteuttaminen vaatii tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista. Oman kodin ostaminen on useimmille elämän suurin talouskysymys.

talous
Nainen laittaa suojamuoveja kenkiensä päälle asuntoesittelyssä.
Markku Ulander / Lehtikuva

Kodin hankkimisessa ja etenkin omakotitalon hankkimisessa joudutaan tekemään kompromisseja haaveiden ja tosiasioiden kesken. Ihan pelkissä pilvilinnoissa ei talon ostamista suunnitteleva kuitenkaan liihottele tullessaan kiinteistönvälittäjän pakeille.

Suur-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Tapani Hakkarainen sanoo, että valtaosa ostajista on jo etukäteen selvittänyt pankkinsa kanssa, mihin hänellä on realistiset mahdollisuudet.

- Kun asiakas tulee, ruvetaan kartoittamaan vaihtoehtoja ottaen huomioon niin haaveet kuin todellisuus, sanoo Hakkarainen.

- Varsinkaan nuori asunnonostaja ei välttämättä tiedä, mihin kaikkeen hän on sitoutumassa, mutta kiinteistövälityksen tehtävä on selvittää asia.

39-vuotias nuori voi vapautua varainsiirtoverosta

Jos asunnonostaja on nuori eikä hän ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta jostakin asunnosta, hän saa vapautuksen neljän prosentin varainsiirtoverosta.

Nuoreksi lasketaan jokainen täysikäinen ja korkeintaan 39-vuotias henkilö. Jos kauppoja ollaan tekemässä 200 000 euron omakotitalosta, varainsiirtoveron osuus on 8 000 euroa.

Nuoren asiakkaan verovapautuksen asteittaista poistamista on silloin tällöin väläytelty, mutta toistaiseksi se on voimassa.

Ostajalle syntyy kustannuksia varainsiirtoveron lisäksi esimerkiksi kaupanvahvistajan palkkiosta. Muita pakollisia kustannuksia ei ole, mutta jos kuntotarkastus tehdään, on erikseen sovittava, miten se maksetaan. Useimmiten maksaja on myyjä, mutta ei aina.

Kuntotarkastuksessa talo tutkitaan perustuksista savupiippuun ja se maksaa 1000-2000 euroa riippuen talon koosta ja sijainnista.

Välittäjän palkkio on muutama prosentti kauppahinnasta ja sen maksaa asunnon myyjä. Jos ollaan myymässä 200 000 euron taloa, puhutaan silloinkin useasta tuhannesta eurosta.

Jos ostetaan noin 200 000 euron omakotitalo, varainsiirtovero ja muut kustannukset ovat Tapani Hakkaraisen arvion mukaan kymmenkuntatuhatta euroa.

Energiatodistus on arvoitus

Tulevien vuosien kustannuksiin voi omakotalon kaupassa liittyä myös energiatodistuksen hankkiminen. Se koskee jo nyt uusia omakotitaloja, mutta tulevaisuudessa ehkä kaikkia. Kysymysmerkkejä on toistaiseksi paljon: kuka energiatodistuksen antaa, millä tarkkuudella se tehdään ja millä auktoriteetilla.

Energiatodistuksen hintakin on vielä arvuuttelujen varassa. Tällä hetkellä hinnaksi arvioidaan 500-700 euroa.