”Kerrostalokyttääminen kohdistuu usein nuoriin ja nuoriin lapsiperheisiin”

Suomalaiset kerrostaloasujat vaativat yhä useammin täyttä hiljaisuutta. Taloyhtiöihin on kehkeytynyt kyttääjäporukka, joiden ärsyyntymiskynnys on matalalla.

Kotimaa
Leikkipaikka kerrostalon pihalla.
Mika Kanerva

Naapurien äänet ja elintavat aiheuttavat kerrostaloyhtiöissä runsaasti valituksia ja keskustelua. Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Marina Furuhjelmin mukaan Suomessa on menty liian tiukasti siihen, että yhteisöasumisen ääniä ei hyväksytä.

- Halutaan täyttä hiljaisuutta, mikä kuuluu omakotiasumiseen. Tämä on mielestäni yllättävää. Sanoisin, että jos on herkkä ja haluaa asua hiljaisesti, niin sellaisen on mietittävä omaa asumismuotoaan. Jos ei kestä leikkimisen tai yhteisön ääniä, niin on valittava hiljainen asumismuoto, korostaa Furuhjelm.

Furuhjelm kertoo, että kuluneen syksyn aikana esimerkiksi lasten leikkiäänet ovat nousseet keskusteluun. Joissain taloyhtiöissä leikkiminen halutaan kieltää kokonaan ja tämä on Furuhjelmin mukaan järkyttävää.

Jos ei kestä leikkimisen tai yhteisön ääniä, niin on valittava hiljainen asumismuoto

- Kyttääminen kohdistuu usein pitkälti nuoriin ja nuoriin lapsiperheisiin. Tässä on selvä ikäjakauma. Vanhemmat kokevat, että nuoret eivät osaa asua, vaikka tilanne on täysin samanlainen kuin heidän ollessaan nuorempia. Ehkä vanhemmat ovat unohtaneet, miten silloin asuttiin, pyörittelee Furuhjelm.

Hän neuvoo nuorempia ottamaan taloyhtiöissä aktiivisemman roolin ja lähtemään mukaan esimerkiksi hallitustoimintaan.

- Valitettavasti yleensä vain iäkkäämmät ovat hallituksessa. Nuorempien pitäisi ottaa osaa ja sanoa, että muut eivät voi ohjata taloyhtiötä. Kaikilla on sama oikeus elää ja asua.

Kerrostaloihin on kehkeytynyt kyttääjäporukka

Furuhjelmin mukaan monesti ärsyyntymiskynnys on matalalla ja naapurien tekemisissä tarkkaillaan pieniä ja naurettavia asioita.

- Mielestäni on todella ikävää, että tähän on menty. Meillä on olemassa tietty kyttääjäporukka. On aika erikoista, että naapurin tekemisiä seurataan niin paljon, hän harmittelee.

Osittain syy saattaa olla siinä, että naapuria ei tunneta kovin hyvin. Seinän takana asuvasta Matista ei tiedetä mitään ja se saattaa ärsyttää ja herättää tunteita. Furuhjelmin mielestä on harmillista, että naapurin tekemisiä tarkastellaan vääristä syistä.

On aika erikoista, että naapurin tekemisiä seurataan niin paljon

- Huoli naapurista olisi paljon parempi tarkoitusperä. Ensisijaisesti neuvoisin ohittamaan kyttääjät niin kauan kuin huomautukset ovat turhia. Sitten kun se alkaa vaikuttaa asumisen olotilaan, niin johdon on puututtava asiaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija alleviivaa.

Naapurille kannattaa mieluiten käydä puhumassa mieltä vaivaavasta asiasta suoraan kasvokkain. Furuhjelm ei suosittele lappujen pudottamista postiluukusta tai seinien laputtamista huomautuksilla.

Normaaleja asumisen ääniä on siedettävä

Kerrostaloasukkaan on siedettävä normaalin asumisen äänihaittoja. Normaalia on se, mitä ihminen tyypillisesti tekee kodissaan. Esimerkiksi kotieläinten, lasten, leikkimisen, television ja kylpemisen äänet ovat tavallista elämää.

- Vaikka esimerkiksi suihkussa käytäisiin yöaikaan, ei siihen voi puuttua. Riitelyn äänet kuuluvat elämään ja juhliakin saa harvakseltaan järjestää, listaa Furuhjelm.

Myös soittoharrastus kuuluu osana ihmisen elämään silloin, kun puhutaan harrastuksesta. Tuntikausien soittamista päivittäin voidaan jo pitää lähellä ammatin harjoittamista.

- Hiljaisuusaika vaihtelee taloyhtiöittäin. Sekään ei tarkoita täyttä hiljaisuutta. Television tai radion volyymia tuolloin on kuitenkin syytä hiljentää. Näin huomioidaan naapuri.

Sietokynnystä koetteleviin asioihin kuuluu myös grillaaminen, joka Furuhjlemin mukaan ei ole laissa kiellettyä. Sen sijaan avotulen teko on.

- Useissa taloyhtiöissä grillaaminen on kielletty, mutta se ei perustu lainsäädäntöön. Turvalliset olosuhteet on kuitenkin otettava huomioon. Kaasu- ja sähkögrilleillä saa grillata.

- Monet häiriintyvät jopa siitä, kun parvekkeella otetaan bikineissä aurinkoa tai miehet ovat ilman paitaa. Pienet ovat ihmisten ongelmat, jos tällaisesta häiriinnytään, Furuhjelm naurahtaa.