Unelmatyö supertietokoneiden parissa

Jukka-Pekka Partanen ehti nähdä suomalaisen matkapuhelinalan hurjan nousun ja alamäen. Nyt hän johtaa CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Kajaanin toimintoja.

tekniikka
Jukka-Pekka Partanen

Kun Kajaanin ammattikorkeakoulussa käynnistyi tietotekniikkapohjaisen insinöörilinjan kokeilu, Jukka-Pekka Partanen päätti hakea uuteen koulutukseen. Hän koki sen uutena ja innostavana, mutta nörtiksi hän ei tunnustaudu.

- Ensimmäisen tietokoneen omistin, kun olin ammattikorkeakoulussa opiskelemassa. Käytin kyllä kavereiden tietokonetta ahkerasti, mutta en koe, että olin nörtti. Siihen aikaan ei varmaan edes tunnettu sanaa nörtti, kertoo Partanen.

Nykyistä työtään CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Kajaanin toimintojen päällikkönä hän pitää myös uutena ja kiinnostavana. CSC:n kahden supertietokoneen datakeskus rakentuu entiseen UPM:n paperitehtaaseen Renforsin Ranta -yritysalueelle. Opintojen loppuvaiheessa Nokia oli yhtiö, joka kiinnosti insinöörejä.

- Hain Ouluun Nokialle lopputyötä tekemään ja pääsin sinne matkapuhelinyksikköön. Läksin tekemään lopputyötä keväällä 1995 ja 17 vuotta tuli vietettyä siellä sen jälkeen, muistelee Jukka-Pekka Partanen.

"Kasvu oli hurjaa"

Partanen palasi Kajaanin keväällä 2012. 17 vuoden aikana hän oli kolmella eri työnantajalla. Nokian lisäksi Jukka-Pekka Partanen työskenteli hetken pienessä ohjelmistoyrityksessä, mutta palasi takaisin Nokian palvelukseen.

- Viimeiset puolitoista vuotta olin Accenturella, kun Nokia teki Symbian-bisneksen siirron Accenturelle. Olin osa sitä 3000 hengen joukkoa, joka siirtyi Accenturelle.

Jossain vaiheessa aloin miettiä, että kun yli 40 vuotta ikää on tullut mittariin, niin vieläkö voisin tehdä jotain muuta kuin matkapuhelinbisnestä.

Jukka-Pekka Partanen

Vuodesta 1995 matkapuhelinalan kasvu ja vauhti oli Partasen mukaan hurjaa 2000-luvun puoliväliin saakka.

- Oulun yksikkö kasvoi muutaman sadan hengen tiimistä tuhansiin ihmisiin. Jossain vaiheessa tuli muutoksia ja alettiin jäädä teknologiassa vähän jälkeen ja muut tulivat rinnalta ohi. Toivon, että nämä uusimmat strategiset muutokset auttavat Nokiaa eteenpäin, sanoo Partanen.

Päätös, joka ei kaduta

Nokiaa Jukka-Pekka Partanen pitää opettavaisena ja hyvänä työnantajana. Hän halusi kuitenkin uutta virtaa työelämään.

- Jossain vaiheessa aloin miettiä, että kun yli 40 vuotta ikää on tullut mittariin, niin vieläkö voisin tehdä jotain muuta kuin matkapuhelinbisnestä. Toki katsoin myös Nokialta ja Accenturelta, minkälaisia tehtäviä talon sisällä on tarjolla.

Jukka-Pekka Partanen
Jukka-Pekka PartanenHanne Kinnunen / Yle

Partanen huomasi, että CSC haki Kajaaniin yksikönvetäjää, ja hän päätti hakea tehtävää. Muutos sopi koko perheelle, koska vaimokin halusi uuden uran ja vaihtoi matkapuhelinalan sairaanhoitopuolen opintoihin. Jukka-Pekka Partanen on tyytyväinen työpaikanvaihdoksesta.

- Nyt se tuntuu unelmatyöltä. Olen tosi paljon tykännyt tästä roolista, työympäristöstä ja työyhteisöstä Kajaanissa ja Espoossa. Työtehtävät ovat mielenkiintoisia ja haastavia. Toki niitä on nyt paljon, saan painaa pitkää päivää, sanoo Partanen.

Työympäristönä CSC Tieteen tietotekniikan keskus on Partasen mukaan hyvin erilainen kuin pörssiyhtiöt. CSC on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

- Nokialla ja Accenturella paine bisneksen onnistumisesta ja eteenpäin viemisestä on lyhyellä jänteellä, kun kvartaaleittain seurataan tilannetta. CSC:llä meillä on tietty budjetti käytettävissä, palvelemme opetus- ja kulttuuriministeriötä niillä varoilla mitä meille myönnetään.

Side Kajaaniin säilyi koko ajan

Jukka-Pekka Partaselle tarjottiin Kajaanista töitä jo vuotta aiemmin, mutta tehtävä ei ollut sellainen, mitä Partanen etsi. Kun CSC valitsi Partasen, paluu Kajaaniin oli helppo.

- Vanhemmat ovat asuneet Kajaanissa koko ajan ja sisarukset ja kaverit. Kävimme 1-2 kertaa kuukaudessa Kajaanissa, joten tuttu paikka tämä on.

Runsaan yhteydenpiton takia Jukka-Pekka Partanen ei ole huomannut, että Kajaanissa olisi tapahtunut kovin suurta muutosta niiden 17 vuoden aikana, jolloin hän asui Oulussa. Hän on tyytyväinen, että paperitehtaan alasajossa menetetyt työpaikat on korvattu uusilla. Kajaanin kulttuurielämän virkeys on kuitenkin ilahduttanut.

- Minut yllätti miten suosittua tanssi on Kajaanissa. Teatterielämä on täällä myös virkeää.