1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Punkin vaikutus näkyy valtavirrassa

Jo kertaalleen kuolleeksi julistettu punk rock porskuttaa eteenpäin vimmatulla voimalla. Rockin rosoisin genre tarjoaa kuulijoilleen alkuräjähdysmäistä energiaa sekä muoti-ilmiöitä valtavirtaan.

musiikki
punk-yhtye istuu lavan reunalla.
Jarno Paldanius

Punk voi hyvin ja se on sopeutunut aikaan pienistä notkahduksistaan huolimatta. Tee se itse-ajatteluun nojaava rockin genre tuottaa sisältönsä pitkälti itse.

Hardcore punkia soittava Ydinperhe-yhtye on punkin parissa hyvin menestynyt yhtye: bändin levyt ovat myyneet poikkeuksetta loppuun ja he ovat keikkailleet lukuisia kertoja myös ulkomailla. - Jotenkin punk on taas viime vuosina onnistunut löytämään uutta virtaa. Ei se ole mihinkään kadonnut, vakka se ei aina niin näkyvillä ole ollutkaan, sanoo Ydinperheen laulaja Matti.

- Punkin ja keskeisten klassikkobändien löytämiseen liittyy tietynlainen riemu. Jos kuulee Terveet Kädet-yhtyettä, niin on aivan sama tapahtuiko se 80-luvulla, vai tänä vuonna. Voi luottaa siihen, että se muuttaa näkökulmaa ja ravistelee aivosoluja, veistelee Ydinperheen rumpali Heikki.

Tekemisen nälkä ja vaikutus

Ydinperheelle Tee se itse-ajattelu on kaiken sen toiminnan peruste. Levyt tehdään useimmiten alusta loppuun itse, pienintä piirtoa myöten. Myös keikkojen järjestämien tapahtuu omatoimisesti tai tuttavapiirin avulla.

Jyväskylän yliopiston Musiikkitieteen laitoksen tohtorikoulutettava Henna Peltola kertoo itse tekemisen olevan punkin ensisijaista polttoainetta. - Punk ei vaadi erikoisosaamista, kuka vain voi ryhtyä puuhaamaan sen parissa. Punkin estetiikka on rosoinen ja itsetehdyn näköinen. Monesti tällaiset muoti- ja pukeutumisasiat voivat olla alkusysäys, vaikka sen ideologia ei alkuun puhuttelisikaan.

- Punkin vaikutus valtavirtaan on näkynyt nimenomaan muodissa, nahkatakkien ja niittien kautta.

Muodin kautta punk on löytänyt toisinaan tiensä myös musiikin valtavirtaan. Klassiset punk-levytykset ovat nykyään osa rockin perintöä. - Kyllä punk itsessään on jo iso muotivirtaus. Siitä ammennetaan jatkuvasti eri juttuja valtavirtaan, miettii Ydinperheen Matti.

-Näkyyhän sen vaikutus nuorisomuodissa, mutta kokonaiskuvaa on silti vaikea muodostaa. On se porukka, joka leikkaa irokeesin ja sitten ne, jotka ostaa Ramonesin paidan tavaratalosta, Heikki toteaa.

Lue seuraavaksi