1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lehtimiehissä syntyi monta legendaa

Silppuriinko kaikki vanhat valokuvat? Valokuvaaja Jukka Kuusiston tuskaantuminen valokuviensa säilyttämiseen sai onnellisen vaihtoehdon, kun valokuvat päätyivät kirjaksi Lehtimiesten Legenda.

Kuva: Mihalis Kouloumpis / Yle

Urpo Lahtisen persoonalta ei voida välttyä vaikka kyseessä onkin Lehtimiehet Oy:n henkilökunnasta kertova kirja. Lahtisesta kerrotut tarinat ylittää ehkä vain hänen julkaisujensa määrä.

Ilmaisjakelulehtiä Tamperelaisen tapaan oli muissakin kaupungeissa. Muita lehtiä olivat mm. Suosikki, Jaana, Kaksplus, Vauhdin maailma, Tekniikan Maailma, Nyrkkiposti, Jallu, Ratto, Kalle sekä sarjakuvia Tarzanista Ohukaiseen ja Paksukaiseen - tässä vain osa. Monet jäivät muutamaan julkaisukertaan. Kivijalka oli tietenkin Hymy-lehti.

Urpo halusi kustantaa myös kirjoja, jotka yltäisivät klassikoiden rinnalle. Ne jäivät mesenaatin haaveiksi.

- Kävi niin, että omat toimittajat olivat kirjailijoina, joten ei siitä sen enempää, kuittaa toimittaja Erkki Kanerva.

 Hänkin sai osansa kun hänen Jammu-nimimerkillä kirjoitetut pakinat koottiin kirjoiksi.

Valokuvista muistoja

Kanerva on Lehtimiesten Legenda -kirjan tekstin kirjoittaja. Perusta kirjalle olivat kuitenkin Jukka Kuusiston valokuvat. Ja kun tekeminen edistyi, tuli mukaan myös Veikko Lintinen ja hänen systemaattinen arkistonsa. -Valokuvaajat muistavat hyvin ja he olivat aina paikalla kun jotain tapahtui.

- Katsottiin kuvia ja muisteltiin – jos muistettiin, tiivistää Kanerva.

- Onneksi jotkut isokenkäiset erehtyivät luulemaan, että tässä tehdään kulttuurityötä ja näin saatiin Jeppe Lahtinen kustantajaksi. Jeppe on vähän niin kuin isänsä, että rahaa tulee jos kurkusta puristaa, veistelee Kanerva.

Nauru kaikaa taas vapautuneesti Urpon uima-altaan reunalla. Nyt ei kukaan kaadu altaaseen, jossa veden pintaan heijastuu miljoonien arvoisten taideaarteitten kuvajaiset.

Jukka Kuusisto muistaa monta tilannetta Lehtimiehistä. Mieleen on painunut ulkomaanreissu, jossa Lahtinen yritti pysäyttää kuljettajansa aina halvemman hotellin eteen -kuinka ollakaan taas se Urpo putkahti tähänkin kohtaa tekstiä.

Luova tauko

Lehtimiesten toimituskulttuuri oli muisto sinänsä. Työkulttuuri oli boheemia ja vapaata. Lehden valmistumisen jälkeen saatiin viettää normaalia rennompi viikko.

- Menkää Jyvään (Ohranjyvään) istumaan, siellä te niitä juttuja kuulette. Täällä kuulette vain toinen toisenne juttuja, kehoitti Lahtinen. 

- Sensaatioita emme nyt julkaise, ne tehtiin jo silloin, sanoo Kanerva.

Ajat muuttuvat. Veikko Ennalan Afrikassa tekemä juttu naisten ympärileikkauksesta valokuvineen kaikkineen hätkähdytti tekijöitä itseäänkin. Julkisen Sanan Neuvosto ojensi Hymyä sensaatiohakuisuudesta, mutta tanskalaiset feministit kiittivät asian ottamista esille.

Pengottavaa jäi

Jukka Kuusisto tähdentää, että Lehtimiesten kirja muistuttaa siitä Suomesta mistä olemme kotoisin.

Vain osa tarinoista mahtui kirjaan. Kaikesta voi päätellä, että kulttuuritutkijoille jäi vielä kosolti pengottavaa.