Jakautunut Egypti äänestää uudesta perustuslaista

Äänestys on jaettu kahdelle lauantaille. Äänestystä ovat edeltäneet yhteenotot presidentti Mohamed Mursia ja perustuslakia kannattavien ja vastustavien egyptiläisten välillä.

Ulkomaat

Osa egyptiläisistä äänestää tänään lauantaina maalle esitetystä uudesta perustuslaista. Kansanäänestyksen toinen äänestyspäivä, jolloin loput kansasta pääsee ottamaan kantaa perustuslakiehdotukseen, on lauantaina 22. joulukuuta.

Tänään äänestysvuorossa ovat Kairo, Aleksandria ja kahdeksan muuta aluetta. Kansanäänestys muutettiin kaksipäiväiseksi, jotta sitä valvomaan riittäisi tarpeeksi tuomareita. Monet tuomareista ovat sanoneet kieltäytyvänsä protestiksi äänestyksen valvomisesta.

Kansanäänestyspäivien turvallisuutta valvoo 130 000 poliisia ja 120 000 sotilasta. Äänioikeutettuja Egyptissä on 51 miljoonaa.

Tuloksia julkaistaan vasta toisen äänestyspäivän jälkeen.

Perustuslakiehdotus ja presidentti Mohamed Mursin päätös keskittää itselleen uusia valtaoikeuksia on aiheuttanut intohimoja ja väkivaltaisiksi kärjistyneitä mielenosoituksia. Lopulta Mursi taipui perumaan valtaoikeuksiensa kasvattamisen, mutta ei suostunut perääntymään perustuslakiäänestyksestä.

Perustuslakiehdotuksen mukaan islam pysyisi Egyptin virallisena uskontona. Uskonnonvapaus taattaisiin vain muslimeille, kristityille ja juutalaisille. Sananvapautta luvataan suojella, mutta yksittäisen ihmisen tai profeettojen loukkaaminen olisi kiellettyä.

Presidentin kaudet rajataan perustuslakiehdotuksessa kahteen nelivuotiseen kauteen. Puolustusministerin nimitysoikeus annetaan presidentin tai hallituksen sijasta armeijalle. Puolustusbudjetistä päättäisi upseerien miehittämä komitea.

Siviilejä ei jatkossa tuomittaisi sotilasoikeuksissa muuten kuin armeijaan kohdistuvista rikoksista. Ihmisoikeusjärjestöt ja oppositio ovat vaatineet kaikkien siviilijuttujen poistamista sotilasoikeuksista.

Oppositio pitää perustuslakiluonnosta liian islamistisena ja on kehottanut egyptiläisiä äänestämään sitä vastaan. Aiemmin oppositio vaati koko kansanäänestyksen perumista, mutta ei ole nyt kehottanut kannattajiaan boikotoimaan äänestystä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters