Tampereella lauletaan joululauluja 11 tuntia tauotta

Kauneimmat Joululaulut -juhlavuosi innoitti järjestämään laulumaratonin Tampereella. Joulumielen tuovia lauluja kuullaan myös Yle Radio 1:ssä joulupäivänä.

musiikki
Laulajia kirkon penkissä
Mihalis Kouloumpis / Yle

Kauneimpia joululauluja lauletaan tänä vuonna jo 40:ttä kertaa. Suomen Lähetysseuran idea yhteisistä lauluhetkistä on levinnyt joka niemeen ja notkelmaan - tilaisuuksia järjestetään jopa baareissa.

Tampereella juhlavuotta juhlistaa laulumaraton eli Vanhassa kirkossa lauletaan tänään lauantaina yksitoista tuntia tauotta. Joululaulumaraton alkaa kello 10 tutulla kappaleella Arkihuolesi kaikki heitä.

- Nämä joululaulut ovat monille se ainoa oikea tapa saada joulu alkuun, sanoo musiikkisihteeri Petra Perttula Tampereen seurakuntayhtymästä.

"Ne tuovat lapsuuden mieleen"

Yleisöä kirittävät maratonissa monet kuorot, muiden muassa Naiskuoro Katajaiset ja Mieskuoro Kelot.

- Ei ole niin korkea kynnys tulla kirkkoon laulamaan kuin vaikka jumalanpalvelukseen, kuorossa laulava Salme Heinonen arvelee.

Yksi syy Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien suosioon on nostalgia.

- Ne tuovat lapsuuden mieleen. Joulut ovat ihanimpia muistoja lapsuudesta, Antti Tuurna Mieskuoro Keloista sanoo.

Musiikkisihteeri Petra Perttula arveli, että Vanhassa kirkossa ehditään laulamaan lauantaina ainakin 200 joululaulua. Lauluun voi yhtyä vaikka vaan yhden laulun ajaksi tai viipyä pidempään.

Radiointia ja viitottuja joululauluja

Joululaulut kaikuvat myös radiossa. Yle Radio 1 nauhoittaa Tampereen Aitolahden kirkon tilaisuuden sunnuntai-illalla. Se kuullaan joulupäivänä kello 18.

Lauluja myös viitotaan. Tampereella järjestetään sunnuntaina ensimmäistä kertaa tilaisuus, jossa palvellaan huonokuuloisia viittomalla. Tuomiokirkkoon odotetaan muun kirkkoväen lisäksi kuuroja joululaulujen ystäviä, sekä opetusperheitä, joissa käytetään viittomia puheen tukena.

Tuomiokirkon tilaisuuden tulkkaajat ovat perehtyneet saarnaan ja lauluteksteihin ennalta. Tampereella ei ole aiemmin viitottu joululauluja kuin yksittäisille tulkkipalvelujen asiakkaille.