Hyppää sisältöön

Nelson Mandela toipuu sappikivileikkauksesta

Mandelaa on hoidettu sairaalassa viikon verran keuhkoinfektion vuoksi. Lauantaina häneltä leikattiin myös sappikivet tähystysleikkauksessa.

Nelson Mandela joulukuussa 2005. Kuva: Gianluigi Guercia / AFP / Lehtikuva

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on leikattu. 94-vuotiaalta Mandelalta leikattiin sappikivet sairaalassa, jossa hän oli myös hoidettavana keuhkoinfektion vuoksi. Etelä-Afrikan presidentinkanslian mukaan leikkaus sujui hyvin ja Mandela on toipumassa.

Kanslian tiedotteen mukaan sappikivet leikattiin tähystysleikkauksessa lauantaiaamuna pretorialaisessa sairaalassa. Mandela lennätettiin sairaalaan viikko sitten kotikylästään Qunusta, Eastern Capen provinssista.

Mandela kärsi terveysongelmista myös helmikuussa ja hän joutui sairaalatutkimuksiin vatsavaivojen vuoksi. Alkuvuodesta 2011 häntä hoidettiin sairaalassa keuhkoinfektion takia.

Nelson Mandela oli Etelä-Afrikan ensimmäinen mustaihoinen presidentti astuessaan virkaan historiallisten vaalien jälkeen 1994. Hän oli tunnetuimpia rotuerottelun eli apartheidin vastustajia vuosikymmeniä ja nousi rasismin vastaisen taistelun symboliksi ympäri maailmaa.

Mandela vietti vankiloissa yhteensä 27 vuotta, niistä 18 surullisenkuuluisassa Robben Islandin vankilassa Kapkaupungin edustalla. Hänet vapautettiin 1990.

Mandela luopui presidentinvirastaan 1999 yhden kauden jälkeen. Hän ei juuri ole esiintynyt julkisuudessa viime vuosina.