Myös Kiinassa pohditaan syitä lasten joukkosurmiin

Perjantaina puukon kanssa riehunut mies haavoitti yli 20:tä alakoululaista. Kiinassa on viime vuosina sattunut monia vastaavia veritekoja. Syynä pidetään lisääntyneitä mielenterveysongelmia.

Ulkomaat

Samana päivänä kun Connecticutissa ammuttiin 20 alakoululaista, myös Kiinassa tehtiin silmitön veriteko. Mies puukotti 22:tä alakoululaista Henanin maakunnassa. Kukaan lapsista ei kuollut ja mies pidätettiin, mutta Kiinassa keskusteluun nousivat jälleen järjettömät, lapsiin kohdistuvat väkivaltaisuudet.

Kyseessä ei nimittäin ollut ensimmäinen kerta. Kahden viime vuoden aikana tätä ennen Kiinassa on puukotettu ja muita erilaisia lyömävälineitä käyttämällä tapettu yhteensä 21 lasta ja haavoitettu noin 90:tä oppilasta kouluissa ja päiväkodeissa.

Veriteot saivat alkunsa maaliskuussa 2010, kun mies puukotti kahdeksan lasta kuoliaaksi Nanpingissä, Fujianin maakunnassa. Tapauksesta uutistoitiin laajalti, minkä jälkeen seurasi useita tekoa matkineita veritöitä, sanoo South China Morning Post. Viimeksi kaksi kuukautta sitten kolme lasta kuoli ja 13 loukkaantui, kun mies hyökkäsi veitsen kanssa päiväkotiin Guangxin maakunnassa.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan Henanin hyökkääjä kärsi mielenterveysongelmista. Asiantuntijat arvelevatkin näiden ja muiden Kiinassa lisääntyneiden väkivaltarikosten syyksi sitä, että Kiinan hallitus on epäonnistunut mielenterveysongelmien hoidossa.

Toisaalta myös liian nopeasti muuttunutta yhteiskuntaa, valtavaa sisäistä siirtotyöläisyysaaltoa ja nopeasti kasvanutta tuloerokuilua on pidetty ongelmien taustana, kun ne osaltaan lisäävät stressiä ja mielenterveysongelmia.

Hyökkäykset ovat saaneet viranomaiset perustamaan selvitysryhmiä. Myös koulujen ja päiväkotien turvatoimia on lisätty.

Lähteet: AFP