1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyväntekijät kantavat huolta läheisenkin joulusta

Meri-Lapissakin yhä useampi lapsiperhe tarvitsee jonkinlaista tukea jouluunsa. Erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt tukevat monella tapaa; jotkut lahjoittavat ruokakasseja ja toiset keräävät lapsille lahjoja.

Kotimaan uutiset
JOululahjapaketti

Yhä useampi lapsiperhe tarvitsee Meri-Lapissa tukea jouluunsa. Hyväntekeväisyysjärjestöt ja seurakunnat auttavat perheitä monella tapaa. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton ja SPR:n lahjoittaman Hyvä Joulumieli-lahjakortin saa lähes 700 perhettä.

Arjen tuki ry:n lahjoittamaa ruokakassia haki kaikkiaan 130 ihmistä, mutta se pystyttiin myöntämään vain noin 90 lapsiperheelle. Marjo Muhonen Arjen Tuki ry:stä sanoo, että usein ruuasta säästetty raha käytetään lasten joululahjoihin.

-Varsinkin äidit kokevat valtavan raskaasti lahjojen ostamisen paineen. Lahjat pitäisi saada ostettua, vaikka rahaa ei ole. Sitten säästetään vaikka ruuasta ja meiltä saatava ruokakassi auttaa siinä asiassa, Muhonen kertoo.

Pienikin apu riittää

Tornion seurakunta jakaa jouluksi 300 elintarvikepakettia. Diakoni Ritva Eskolan mukaan ihan tavallisten ihmisten ja perheiden avun tarve on kasvanut.

-Tämä taloudellinen tilanne on niin kiikun kaakun, että pienikin asia saa sen keikahtamaan ja tarvitaan apua. Se on yllättävän pieni apu, joka useasti auttaa eteenpäin, Eskola luonnehtii.

Lahjat pitäisi saada ostettua, vaikka rahaa ei ole. Sitten säästetään vaikka ruuasta ja meiltä saatava ruokakassi auttaa siinä asiassa.

Marjo Muhonen

Joulupuukeräyksillä kerätään puolestaan lahjoja niille merilappilaislapsille, joiden läheisillä ei ole mahdollisuutta toteuttaa lasten lahjatoiveita. Myös Pesäpirkot lahjoittavat noin 170 joululahjaa merilappilaisiin lastenkoteihin ja vähäosaisille lapsille.

Itsekästä toimintaa

Pesäpirkko Sari Ekorre-Nummikari on sanonut hieman leikillään, että hyväntekeväisyystoiminta on tosi itsekästä.

- Kun pesäpirkot käy itse jakamassa lahjat, niin me itse saadaan se kiitos lapsilta. Me saadaan se hymy, joskus jopa halaus. Se on se, mitä me saadaan tästä ja se on niin paljon, että se kantaa, Ekorre-Nummikari tiivistää.

Sama viesti on kuulunut myös keräykseen osallistuvilta ihmisiltä.

- Sitä samaa sanovat ihmiset, jotka käyvät tässä ovella tuomassa lahjan, että niin pienellä panostuksella sai suuren ilon.

Lue seuraavaksi