1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näyttelijätähti Depardieu luopuu jo Ranskan passistaan

Taustalla on sosialistien paheksunta siitä, että Gérard Depardieu päätti verosyistä muuttaa Belgiaan.

kulttuuri
Gerard Depardieu
Gerard Depardieu Jean-Christophe Bott / EPA

Välirikko näyttelijälegenda Gérard Depardieun ja Ranskan sosialistihallituksen välillä syvenee. Depardieu ilmoitti sunnuntaina luopuvansa Ranskan passistaan.

Depardieu ilmoitti asiasta teatraaliseen tyyliin Le Journal du Dimanche -viikkosanomalehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä.

Taustalla on varsinkin sosialistien piirissä noussut paheksunta siitä, että Depardieu päätti verosyistä muuttaa Belgiaan. Avoin kirje oli osoitettu pääministeri Jean-Marc Ayrault'lle. Ayrault oli haukkunut Depardieun tekoa säälittäväksi.

- Kuka te olette minua tuomitsemaan, herra pääministeri? Ketään muuta Ranskan jättänyttä ei ole solvattu kuten minua. Minä lähden, maksettuani vuonna 2012 tuloistani 85 prosenttia veroja. Palautan passini ja sosiaaliturvani, jonka etuja en koskaan ole käyttänyt.

- Meillä ei ole enää samaa isänmaata, olen aito eurooppalainen, maailmankansalainen, Depardieu kirjoitti.

Presidentti Francois Hollande nousi viime keväänä valtaan osin rikkaita paheksuvilla puheillaan. Hollande säädätti myös lain, jonka mukaan yli miljoonan euron tuloille lätkäistään 70 prosentin lisävero.

Sosialistipuolueen riveissä oli aiemmin tällä viikolla kypsytelty jopa ajatusta, että verosyistä ulkomaille muuttavalta ranskalaiselta pitäisi ottaa kansalaisuus pois.

Depardieu laskee maksaneensa 45 vuoden aikana 145 miljoonaa euroja veroja Ranskaan. Hän muistuttaa myös työllistävänsä 80 henkilöä Ranskassa.

Aiemmin tällä viikolla Ranskassa nousi otsikoihin Depardieun myyntiin laittama historiallinen pariisilaishuvila, jonka hinnaksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa. Viime keväänä Depardieu tuki avoimesti Hollanden vastustajan, oikeistolaisen Nicolas Sarkozyn vaalikampanjaa.

Lue seuraavaksi