1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abe: Japanin hallitukseen LDP ja Uusi Komeito

Parlamentin alahuoneen vaalit voittanut liberaalidemokraattinen puolue LDP haluaa hallitukseensa liittolaispuolueensa, mutta lupaa tehdä eri kysymyksissä yhteistyötä muidenkin kanssa.

Japanissa parlamentin alahuoneen vaalit voittanut liberaalidemokraattinen puolue LDP aikoo muodostaa hallituksen liittolaisensa Uusi Komeito -puolueen kanssa.

Asiasta kertoi LDP:n johtaja, todennäköinen tuleva pääministeri Shinzo Abe.

Abe kertoo keskustelevansa lähiaikoina Uuden Komeiton edustajien kanssa. LDP kuitenkin pyrkii eri kysymyksissä yhteistyöhön myös muiden puolueiden, Abe toteaa.

Esimerkkinä hän mainitsee perustuslakimuutokset, joissa toivoo yhteistyötä Uudistuspuolueen kanssa. Se on uusi puolue, joka on nousemassa alahuoneen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta Abe arvostelee väistyvää hallitusta epäonnistumisesta. Itse hän lupaa palauttaa luottamuksen Japanin ja Yhdysvaltain liittolaissuhteeseen, ja toivoo Yhdysvaltojen olevan ensimmäinen vierailukohteensa.

Abe sanoo haluavansa myös parantaa suhteita Kiinaan ja muihin maihin.

Samalla hän pysyy kuitenkin tiukkana Japanin ja Kiinan välejä kiristävässä kiistassa Senkakun eli Diaoyun saarista. Aben mukaan saaret kuuluvat Japanille, eikä hän koskaan muuta politiikkaansa. Kiina puolestaan katsoo, että saaret kuuluvat sille.