Kirgisian pääkaupunki ilman lämmityskaasua, pakkasta yli 20

Kazakstan on ominut itselleen valtaosan Uzbekistanista tulevasta maakaasusta, kun tarve on ollut normaalia suurempi kylmän sään vuoksi. Pakkasen ennustetaan yhä kiristyvän alueella.

Ulkomaat

Kirgisian pääkaupungin Bishkekin asukkailla ei ole kaasua kotiensa lämmittämiseen, sanoivat viranomaiset sunnuntaina. Joistakin kaupunginosista puuttuvat myös sähköt ja lämpimän veden jakelussa on häiriöitä. Pakkasta on tällä hetkellä 20 astetta.

Viranomaisten mukaan kaasun puute johtuu naapurimaasta Kazakstanista, jonka kautta kaasua on toimitettu Uzbekistanista. Kazakstan itse ei ole pystynyt saamaan tarpeeksi kaasua omiin tarpeisiinsa. Uutistoimisto Ria Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaasun toimitusta Kazakstanista Kirgisiaan pienennettiin 30 000 kuutioon tunnissa.

Bishkekissä jakelu säädettiin minimimäärään ja Ria Novostin mukaan valtaosa yksityisasiakkaista jäi ilman kaasua. Kaasun puute on saanut monet biskekiläiset käyttämään enemmän sähköä, mikä puolestaan on johtanut kulutuspiikkeihin ja sähköjen katkeamiseen paikoin, viraomaiset sanoivat.

Ennusteiden mukaan pakkanen saattaa vielä kiristyä lähipäivien aikana. Bishkekissä on noin 800 000 asukasta.

Lähteet: AFP