Yhä harvempi romanikerjäläinen sinnittelee talven Suomessa

Yhä harvempi Itä-Euroopan romani on jäänyt sinnittelemään talvipakkasille Helsinkiin. Helsinki joutui esimerkiksi vielä muutama vuosi sitten järjestämään Suomeen jääneille romaneille hätämajoituksen talven ajaksi. Viime talvena hätämajoitusta ei enää järjestetty.

Kotimaa
Kerjäläinen istuu kadulla pahvimukiin kerjäten.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Arvion mukaan Helsingissä on tällä hetkellä vain muutamia kymmeniä romaneita. Kaupunkiin jääneet romanit majoittuvat tällä hetkellä yksityismajoituksessa.

Kaupungille kerjäläisten vähäinen määrä on tullut yllätyksenä, kertoo Helsingin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja, Jarmo Räihä.

- Meillä oli käsitys, että joulun alla tulee kerjäläisiä katukuvaan, jotka poistuvat sitten viettämään joulua kotimaan. Sellainen ilmiö on ollut aikaisempina vuosina.

Räihän mukaan romanien keskuudessa on luultavasti kiertänyt sana, että Suomen talviolosuhteet ovat haasteellisia.

Meillä oli käsitys, että joulun alla tulee kerjäläisiä katukuvaan, jotka poistuvat sitten viettämään joulua kotimaan.

Jarmo Räihä

- Onhan se aika epätarkoituksenmukaista tulla vailla asuntoa ja toimeentuloa värjöttelemään Helsingin kaduille.

Tulot kovan työn takana

Ansaintamahdollisuuksien heikentyminen selittää myös osaltaan romanien paluuta kotimaahan. Moni Suomeen jääneistä romaneista hankkii tällä hetkellä tuloja myymällä katukulttuurilehti Isoa Numeroa.

- Kyllä Isosta Numerosta on tullut yksi tapa ansaita myös. Onhan se parempi tapa ansaita kuin kerjätä jääkylmässä maassa, Räihä tuumii.

Romanit palaavat katukuvaan luultavammin taas keväällä.

- Ilmiö on tullut jäädäkseen. Esimerkiksi bulgarialaiset romanit tulevat kesäksi tänne. Alkusyksyllä he sitten palaavat taas takaisin kotimaahansa, Räihä toteaa.