Lahjahauki on hakusessa

Korppoossa kalastetaan parhaillaan kuumeisesti sopivaa haukea vietäväksi tasavallan presidentin joulupöytään. Noin kolmikiloinen hauki on saatava pyydykseen viimeistään alkuviikolla, jotta se saadaan luovutettua juhlallisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle torstaina joulutervehdysten vastaanottopäivänä.

haukikalat

Perinteisen jouluhauen hankinta ja luovutus on KorpoKulturgille -yhdistyksen tehtävänä. Yhdistyksen sihteeri Bosse Mellberg kertoo, että sanaa tarvittavasta hauesta on levitetty, ja kala varmasti saadaan pyydykseen.

- Nyt haetaan sellaista sopivan kokoista noin kolmikiloista haukea. Usealle kalastajalle on kerrottu, että nyt taas tarvittaisiin haukea vietäväksi tasavallan presidentille. Olemme esittäneet toiveen ammattikalastajien lisäksi monelle, jotka kalastavat lähinnä harrastuksekseen ja lähinnä omiksi tarpeikseen. Toisaalta kalaa ei haluta kovin kauan aikaa pitää sumpussakaan eli ihanteellinen pyydystyspäivä olisi alkuviikolla, arvioi Mellberg.

Hän kertoo, että torstaina 20. joulukuuta korppoolaisdelegaatio lähtee toivottamaan hyvää joulua tasavallan presidentti Sauli Niinistölle vieden hauen lahjaksi.

Tuuli tuo jännitystä

Alkuviikon ajan Mellbergin mukaan jännitetään saadaanko hauki käymään pyydykseen, koska paikallisen kalastajn mukaan hauki ei itätuulen aikaan liiku, ja viime päivinä on tuullut reippaasti idästä.

- Onneksi tuuli on alkuviikostoa kääntymässä, joten eiköhän hauki saada pyydettyä. Verkoilla sitä lähinnä kalastetaan, sillä jääpeite ei vielä ole kyllin kantava, jotta voitaisiin ajatella haukikoukun kätyttöä, toteaa Mellberg.

Lahjahauella on pitkä historia

Korppoolaisilla on jo pitkä perinne hauen viennissä valtion päämiehelle. Maamme presidenteille on jouluhauki viety presidentti Mauno Koiviston ajoista alkaen.

Haukiperinteellä on kuitenkin takanaan vielä paljon pidempi historia alkaen aina 1700-luvulta asti. Silloin korppoolaiset veivät syysmatkan yhteydessä Tukholmaan Ruotsi-Suomen kuninkaalle jouluksi hauen.

Mellberg arvelee, että kyse oli tavallaan lobbausmatkasta.

- Voisin kuvitella, että tämä on liittynyt oikeuksiin myydä tukholmalaisille porvareille elävää kalaa. Siihen aikaan tähän oli ruotsalaisten sumppukippareiden yksinoikeus. Heillä oli oikeus tulla Ahvenanmaalle ja Suomen puolelle ostamaan elävää kalaa ja viedä se purjesumpuissa Tukholmaan myytäväksi.

- Saattaa olla, että täältä Korppoosta lähdettiin lobbaamaan sen puolesta, että täkäläiset kalastajat saisivat saman oikeuden.Tästä en ole ihan varma, mutta voisin kuvitella, että hauen vienti on ollut osa tällaistä lobbausmatkaa, sanoo Mellberg.

Haukiperinne elpyy

Noin 200 vuoden tauon jälkeen perinne herätettiin Korppoossa uudestaan henkiin, ja nyt joulutervehdyksen kohteeksi tuli tasavallan presidentti. Mellbergin mukaan innokas perinteen elvyttäjä oli Korppoosta lähtöisin oleva entinen suurlähettiläas Klaus A. Sahlgren, joka ryhtyi toimeen muutaman ammattikalastajan kanssa.

- Sen jälkeen perinne on jatkunut lähes katkeamatta paria vuotta lukuun ottamatta. Ja nyt jouluhauen viennistä on jo toista vuotta huolehtimassa Korpo Kulturgille -yhdistys. Me valitsemme delegaatioon aina mahdollisimman monipuolisen edustuksen kunnasta. Mukana olevat edustavat kumpaakin sukupuolta, eri ammattiryhmiä sekä uusia Korpposeen muuttaneita että täällä kauan asuneita.

- Tämän joulun haukidelegaatioon kuuluvat Maria Lagström, Kirsi-Sukala-Pettersson, Thomas Norrgård ja Johan Simberg , kertoo Mellberg.