1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhan hopean saa kiiltämään oikeilla opeilla

Hopean puhdistukseen löytyy monia konsteja ja erilaisia aineita. Hankaamista ei kuitenkaan suositella naarmuuntumisen takia. Erityisesti kaaliruuat, sinappi ja lipeäkala tekevät halllaa hopeisille aterimille.

Kotimaan uutiset
Hopeahaarukoita ja -lusikoita.
Jussi Lindroos / Yle Keski-Suomi

Joulun lähestyessä moni kaivaa kaapin kätköstä hopeiset aterimet ja kynttilänjalat kruunaamaan kattauksen. Aika usein kuitenkin kakkuottimet ja muut ovat päässeet ikävästi tummumaan. Hopean kiillotukseen on monenlaisia niksejä, mutta ensin Asta Asunmaa ProAgria Etelä-Pohjanmaan maa-ja kotitalousnaisista suosittelee perusteellista puhdistusta.

- Ensin kannattaa pestä niistä irtolika ja rasva pois normaalilla pesuaineella, vasta sen jälkeen kannattaa aloittaa kiillottaminen, Asunmaa kertoo.

Erityisesti löysä kananmuna, lipeäkala, kaaliruuat ja sinappi tekevät hallaa hopeisille aterimille. Niinpä niitä ei kannattaisi käyttää tällaisten ruokien kanssa, tai ainakin aterimien puhdistus pitäisi suorittaa saman tien käytön jälkeen.

Foliossa kiehuvaan suolaveteen

Kunnollisen puhdistamisen jälkeen Asunmaa suosittelee käärimään hopeaesineet kevyesti alumiinipaperin, kuten folion ympärille. Hopeaesineet lasketaan kattilassa olevaan kuumaan veteen, johon on sekoitettu esimerkiksi merisuolaa tai ruokasoodaa.

- Puolen litran vesimäärään olen laittanut noin kaksi ruokalusikallista soodaa. Suolaa olen laittanut parista kolmeen ruokalusikallista, Asunmaa kertoo.

Asunmaa varoittaa, että erityisesti ruokasooda voi kiehahtaa kuumassa vedessä.

Hankaaminen kieletty

Parhaiten hopea-aterimet säilyvät niiden omassa laatikossa

Asta Asunmaa

Parhaiten hopeaesineet säilyvät niiden omassa laatikossa, jossa ne on hankittu. Asunmaa suosittelee, että hopeaesineitä ei aivan unohdettaisi kaapin perälle, vaan ne pidettäisiin hyvässä kunnossa koko ajan.

- Hopeaesineitä ei missään nimessä kannata hangata. Olen itsekin yrittänyt hangata hammastahnalla, mutta se ei ole hyvä, sillä osassa hammastahnoista on hankaavia
aineita, jolloin se hopean pinta naarmuuntuu, Asunmaa toteaa.

Lue seuraavaksi