Tuuli on leijalautailijan moottori

Leijalautailu on näyttävä freestylelaji ja Suomessa sitä voi harrastaa kesät talvet. Lajia kaavailtiin jo tuleviin kesäolympialaisiinkin, mutta leija hävisi tällä kertaa kisan purjeelle.

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle

Leijalautailu kasvattaa suosiotaan vauhdilla ja näyttävän lajin harrastaminen on Suomen olosuhteissa helppoa. Kesällä leijalautailussa liikutaan vedessä laudan päällä, talvella taas suksilla, lumilaudalla tai luistimilla.

Suomeen leijalautailu eli kiteboarding rantautui 2000-luvun alussa ja tuli jäädäkseen.

Lajissa yhdistyvät surffaus, vesi- ja lumilautailu sekä purjehdus, sillä tuuli on leijalautailijan moottori. Kymmenen neliöisen leijan vertaaminen tavallisiin lasten leijoihin onkin kuin vertaisi polkupyörää Ferrariin.

- Leija pitää valita olosuhteiden mukaan, eli riippuu ihmisen painosta ja tuulesta, minkä kokoinen leija valitaan. Sukset tai lumilauta sen mukaan, mitä käyttää rinteessäkin ja vielä trapetsi vyötärölle, mistä se veto lähtee, kertoo lajin kursseja vetävä Valtteri Rantala Finkitesta.

Näyttävän lajin harrastaminen on helppoa Suomen olosuhteissa, Rantala sanoo.

- Se Suomessa on hienoa, että laji on ympärivuotinen, kun leijalautailu onnistuu kesät talvet. Jonkun kuukauden voi joutua pitämään taukoa kauden vaihtuessa, mutta muuten pääsee aika mukavasti ympäri vuoden harrastamaan ja hyvin erilaisissa olosuhteissa. Hyvin monipuolinen ja luovakin laji on siis kyseessä.

Kurssin kautta lajin pariin

Leijalautailun aloittamiseen ei tarvita välttämättä aikaisempaa kokemusta leijoista tai tuulilajeista. Harrastus suositellaan aloitettavan kuitenkin kurssilla, josta saa tarvittavia tietoja ja taitoja itsenäiseen harrastamiseen. Ennen kaikkea kurssilla käydään läpi harrastamista koskevat turvallisuusasiat.

- Kurssin kautta testaamaan lajia, se on paljon parempi, kun että menee koittamaan kaverin vähän liian isoa leijaa hatarilla opeilla. Siinä käy helposti niin, että

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle

pelästyy, eikä palaa enää lajin pariin. Asiantunteva opettaja ja rauhassa liikkeelle kurssin kautta, se on paras tapa perehtyä lajin saloihin, Valtteri Rantala suosittelee.

Suomen olosuhteet saattavat kesäisin olla aloittelijan kannalta turhan haastavat leijalautailuun vedessä. Talvella puolestaan jäätyneet järvet ja meri, peltoaukeat sekä Lapin tunturit tarjoavat mainiot harrastusmahdollisuudet.

- Olen kouluttanut kursseilla  ihmisiä lajin pariin kymmenvuotiaista kuuskytvuotiaisiin, erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä. Kyseessä ei siis ole mikään varsinainen extreme-laji, jos siitä ei sellaista halua, Rantala kuvailee.

Purjelautailu päihitti olympialajitaistossa

Leijalautailu ehdittiin valita jo olympialajiksi, mutta innostus oli ennenaikaista. Kansainvälinen purjehdusliitto ISAF pyörsikin päätöksensä ja purjelautailu vei voiton. Aika näyttää pääsevätkö suomalaiset leijalautailijat näyttämään taitonsa olympialaisissa tulevaisuudessa.

- Olympialaisissa leijalautailu olisi rata-ajoa, eli vähän eri tyyppisillä laudoilla ja eri tyyppistä muutenkin kuin harrastajien temppuilu ja hyppiminen. Olympialaisissa ajettaisiin enemmänkin kilpaa, kuvailee Rantala.

- Kyllä Suomessa lajin parhaat ovat alkaneet jo harjoittelemaan olympialaisia varten, joten eiköhän edustusta saada myös täältä Suomesta, jos laji tulevaisuudessa valitaan olympilaisiin, Rantala arvioi.