Ateneumiin pääsee taidematkalle Google Artin avulla

Ateneumin taidemuseo Helsingissä aloittaa yhteistyön Google Art –palvelun kanssa. Taidemuseoon ja sen teoksiin voi tulevaisuudessa tutustua vaikkapa kotona tietokoneen ääressä.

kulttuuri
Taideteosta kuvataan Google Art -sivustolle.
Google Art on jo aloittanut Ateneumin taideteosten kuvaamisen.Yle

Google Art –sivuilla pääse verkossa virtuaalisesti ihastelemaan eri museoiden tiloja, taidekokoelmia ja yksittäisiä teoksia. Google Artissa on esillä muun muassa maalauksia, patsaita, huonekaluja, asuja ja valokuvia.

Yhteensä sivustolla on 184 kulttuurikohdetta eri puolilta maailmaa, esimerkiksi museoita, palatseja ja gallerioita. Taideteoksia Google Artissa on yli 35 000. Sivuilta voi lukea myös museoiden historiasta.

Mukana kuuluisia taidemuseoita

Museon nimeä klikkaamalla pääsee taidematkalle maailmankuuluihin kohteisiin kuten esimerkiksi Versaillesin palatsi Ranskassa, Uffizin galleria Firenzessä Italiassa, Akropolis-museo Ateenassa Kreikassa, Modernin taiteen museo MoMa New Yorkissa Yhdysvalloissa ja Reina Sofia museo Madridissa.

Google Art aloitti vuonna 2011, minkä jälkeen yli 20 miljoonaa ihmistä on vieraillut sivustolla.

- Google Art juontaa juurensa Googlen perusfilosofiaan - tuoda maailmassa oleva tieto kaikkien haettavaksi ja saavutettavaksi, sanoo Google Finlandin maajohtaja, Anni Ronkainen.

Ateneumin taidemuseossa kuvaukset sivuja varten ovat jo alkaneet. Kuvia pääsee selaamaan ensi vuonna.

Erinomainen tapa tuoda kuvataidetta niiden ulottuville, jotka syystä tai toisesta eivät pääse vierailemaan museoissa

Maija Tanninen-Mattila

- Näkökulmamme on nimeomaan taidekasvatuksellinen, muistuttaa Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila. Hänen mielestään Google Art on erinomainen tapa tuoda kuvataidetta niiden ulottuville, jotka eivät pääse vierailemaan museoissa teosten äärellä.

Esillä myös Emman taidetta

Suomesta on mukana Ateneumin lisäksi Espoon modernin taiteen museo EMMA. Se on kirjattu sivustolle hiljattain mukaan liittyneiden museoiden listalle. Emmasta näytetään museon eri taiteilijoiden teoksia ja kerrotaan museosta.

Google Artissa kulttuurikierrosta helpottaa se, että kuvat ovat laadultaan korkeatasoisia, eikä teoksen näkyvyyttä peitä toiset turistit kuten todellisuudessa usein tapahtuu.