1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hillot, hyytelöt ja marmeladit

Hyytelö on helppotekoinen, mutta näyttävä jouluherkku

Punajuurihyytelö on vaihtoehto perinteiselle rosollille, savuporohyytelö tuo ripauksen Lapin lumoa. Kummankin kyytipojaksi käy sinihomejuustokastike.

Hillot, hyytelöt ja marmeladit
Tertin jouluhimmeli
Satu Haapanen / Yle

Riitta-Leena Jantusen joulupöydästä löytyvät aina klassikkoruoat, mutta myös muutama kokeiluresepti on tarjolla. Toiset niistä ovat tulleet jäädäkseen.

Savuporohyytelö tuli juhlapöytään lappilaisen vävyn kunniaksi, punajuurihyytelön juuret ovat Riitta-Leenan työhistoriassa. Resepti löytyy Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen kirjasta Järjestämme juhlia. Sinihomejuustokastike on löytänyt muotonsa kokeilemalla.

Punajuurihyytelö

(10 annosta)

400 g punajuuria

etikkaa

sokeria

3-4 liivatelehteä

3 dl kasvislientä

    1. Keitä punajuuret kypsiksi, kuori, raasta, mausta etikalla ja sokerilla maun mukaan. Voit käyttää myös etikkapunajuuria, jolloin mausteeksi vain sokeria maun mukaan.
    1. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet.
    1. Pane punajuuriraaste kylmällä vedellä kasteltuun vuokaan, kaada liemi päälle.
    1. Tarkista maku ja anna hyytyä yön yli.
    1. Kasta vuoka nopeasti kuumassa vedessä ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille ja koristele.

Raikas vaihtoehto perinteiselle rosollille joulupöydässä.

Savuporohyytelö

  • 3 liivatelehteä
  • 50 g purjoa
  • 100 g kylmäsavuporoa
  • 200 g raejuustoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 dl hienonnettua persiljaa
  • 2 dl kuohukermaa

Koristeluun: persiljaa, puolukoita tai karpaloita, kylmäsavuporoviipaleita taiteltuna.

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

2. Huuhdo purjo huolella ja leikkaa hyvin ohuiksi paloiksi.

3. Leikkaa savuporo hyvin pieniksi kuutioiksi.

4. Yhdistä purjo, liha, raejuusto, pippuri ja persilja.

5. Lisää seokseen tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä liotetut liivatelehdet.

6. Sekoita lopuksi varoen joukkoon vaahdoksi vatkattu kerma.

7. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun rengasvuokaan.

8. Hyydytä kylmässä vähintään 5 tuntia tai yön yli.

9. Kasta vuoka nopeasti kuumaan veteen, kumoa tarjoiluvadille ja koristele.

Sinihomejuustokastike

  • kermaviiliä
  • sinihomejuustomuruja maun mukaan
  • hiukan sokeria
  • hiukan sinappia
  • ripaus cayennepippuria
  • hienonnettua tilliä tai persiljaa

1. Sekoita kaikki aineet keskenään.

2. Anna kastikkeen hiukan aikaa tekeytyä ja makujen tasaantua.

Sopii tarjottavaksi myös kalaruokien kastikkeena.

Joulupöydässä tarjolla muikkua, haukea, maksaa

Joulun perinteet maistuvat juuresgratiinissa uudella tavalla

Tuulihattu on mainettaan helpompi leivonnainen

Lue seuraavaksi