Lumisateet ovat vilkastuttaneet suksikauppaa

Lumentulo on saanut ihmiset suksikaupoille. Talvivarusteet voivat jopa loppua urheilukaupoista kesken, koska maahantuojat ovat ennakoineet viime vuoden perusteella lyhyttä talvea.

Kotimaa
Suksivalikoimaa urheiluliikkeen seinällä
YLE / Kymenlaakso

Talvivarusteet alkoivat käydä kaupaksi heti sen jälkeen, kun lumi peitti maan. Kauppansa tekevät suksien lisäksi lasketteluvarusteet, toppavaatteet, hanskat ja pipot.

- Lumentulo näkyy selkeästi talviurheiluvälineiden kaupassa. Se alkoi lähestulkoon saman tien, kun lumi tuli maahan, kertoo Kouvolan Intersportin kauppias Jari Seppänen.

Viime vuosi oli urheiluliikkeissä hiljainen, koska talvi tuli myöhään. Tänä vuonna tilanne näyttää toiselta. Pelkona on jopa se, että talvivarusteet loppuvat kesken kauden, koska maahantuojat ovat ennakoineet viime vuoden perusteella lyhyttä talvea.

- Nyt käy todennäköisesti niin, että esimerkiksi kalleimmat takit loppuvat nopeasti, sanoo Kotkan Ripe-Sportin kauppias Petri Lindberg.

Perinteinen hiihtotyyli suosiossa

Urheiluliikkeistä kerrotaan, että perinteinen hiihtotyyli on palannut suosioon.

- Välillä suuntaus oli enemmän luisteluhiihtoon, mutta nyt perinteinen hiihto on taas suosiossa. Pitopohjasukset ovat tuoneet lisää kansaa laduille, Jari Seppänen Kouvolan Intersportista kertoo.

Tärkeintä suksia ostaessa on miettiä oma lähtötaso ja se, millaista hiihtoa haluaa harrastaa.

- Kaikista edullisimmat välineet eivät välttämättä ole sellaiset, joilla hiihtoharrastus jatkuu, Seppänen muistuttaa.

Toinen tärkeä seikka on monojen istuvuus. Myös voitelun pitää olla kunnossa, jotta ladulla sivakointi käy sujuvimmin. Seppäsen mukaan purnukoita ei kuitenkaan tarvitse omistaa ylen määrin.

- Perusvoitelu ei ole rakettitiedettä. Perushiihtäjä pärjää vallan mainiosti muutamalla pitopurkilla ja luistovoiteella. Sitten ovat tietysti pikavoiteet, jotka sopivat heille, jotka hiihtävät kerran-pari vuodessa, Jari Seppänen sanoo.