Joulu on vaarallinen - katso lista!

Varoittelujournalismin perinteitä kunnioittaen myös me Ylen varovaiset toimittajat haluamme kantaa kortemme kekoon. Olemme koonneet listan kaikista niistä asioista, joita jouluna on ehdottomasti varottava tai vältettävä. Varo pimeitä pukkeja ja kaatuvia kynttilöitä!

Näkökulmat
Jouluisia kynttilähahmoja
Sarah Laukkanen / Yle

Kun siivoat kotiasi joulukuntoon, muista että

- Kaappeja siivotessa pitää varoa, etteivät edellisjouluksi anopilta piilotetut roinat vyöry siivoajan päälle.

- On syytä välttää kaikenlaisten korkealla sijaitsevien tai muutoin hankalasti tavoitettavien kohteiden siivoamista. Monelle siivoajalle on käynyt kipsaten keittiöjakkaran kaaduttua. Parempi välttää siivousta kokonaan.

- Saunaa ei saa pestä kloriitilla. Pesuaineen huurut saattavat muuten joulusaunassa sekoittaa juhlijan päätä entisestään.

Joulukoristelussa on monta vaaran paikkaa

- Jos lähdet omin luvin harventamaan kuusitaimikkoa, varo vihaista metsänomistajaa.

- Kuusen kaadossa saattaa kirves osua omaan nilkkaan.

- Vanha neuvo sokeripalasta kuusen kasteluvedessä taas voi altistaa kuusen sokeritaudille.

- Kuusen latvakoristeen laittajalle suosittelemme erityistä varovaisuutta. Siinä saattaa kaatua sekä kuusi että koristelija. Ja taas käy kipsaten.

- Hyasintti on monelle se ainoa oikea joulutuoksun tuoja. Allergisille se tuo lähinnä päänsäryn.

- Jouluruusu ja -tähti ovat varottavia koristeita etenkin lapsiperheissä ellet välttämättä halua toivottaa hyvää joulua Myrkytystietokeskuksen väelle.

- Kynttilöitä ei saa jättää palamaan yksin. Ne pitävät seurasta.

- Ulkoroihu taas pitää erityisesti parvekkeen muovipöydästä. Näiden kahden seurustelu tuo usein komeita palomiehiä paikalle.

- Varo antamasta sädetikkuja alle 18-vuotiaan käsiin. Laki kieltää.

Jouluherkkuja valmistettaessa ja nautittaessa on syytä erityiseen varovaisuuteen, sillä

- Joulupuuroa lusikoitaessa on muistettava mantelin vaarat. Ikävä olisi aloittaa jouluaamu suvun vanhimman tukehduttua mantelin juututtua poikittain kurkkuun.

- Emme myöskään ehdota aattoillan hupikisaksi Vihreiden kuulien nielemistä kokonaisena.

- Joulutortun nauttiminen liian kuumana altistaa ikäville palovammoille suun limakalvoilla.

- Kinkun kypsymistä vahtivat henkilöt saattavat tylsistyessään turvautua alkoholiin ja altistavat itsensä siten humalalle.

- Varo kaatamasta kinkun rasvaa viemäriin. Saattavat röörit tukkeutua ja näin on putkimiehenkin joulu pilalla.

- Joulupöydästä on parasta jättää perinteinen pähkinärusinasekoitus pois. Pähkinäallergikko voi haastaa sinut oikeuteen jenkkityyliin. Lapsi taas voi tunkea rusinan nenäänsä tai korvaansa.

- Myös avonainen sulkaakonvehtirasia pöydällä on vaarallinen - lapsille, jos konvehdit sisältävät likööriä ja eläimille ihan vain suklaan takia.

- Alkoholin tarjoaminen tai nauttiminen on erityisen paheksuttavaa. Liköörikonvehdit ovat poikkeus, joka vahvistaa säännön.

- Suurin riski jouluna on ylensyönti. Maha kasvaa, vyö saattaa katketa ja verisuonet tukkeutua.

- Vaikka yölläkin on kiva syödä, ei ruokaa pidä säilyttää huoneen lämmössä liian pitkiä aikoja. Sitä soisi kaiken huolella ylensyödyn ruuan mieluummin kasvattavan kansakunnan vyötärömakkaroita kuin koristavan posliinipytyn sisäpintoja sulamattomassa muodossa.

Joululahjojen valinnassa on käytettävä erityistä harkintaa

- Jos päätät antaa vaimolle, äidille tai anopille yöpaidan, varo valitsemasta liian isoa tai liian pientä kokoa. Ehkä on parempi jättää koko yöpaita kauppaan.

- Myöskään kodinkoneita, paistinpannuja tai veitsiä ei kannata antaa joululahjaksi - elleivät ole sitten vähintään timanteilla päällystettyjä.

- Kohusta huolimatta kaikki miehet eivät ilahdu meggins-paketista.

- Jos ostat lapsille hyrrääviä, pörrääviä tai surisevia leluja, varo unohtamasta pattereita. Muutoin lasten ilonkiljahdukset muuttuvat kiukunkitinäksi.

- Joululahjaa käärittäessä taas on syytä muistaa käyttää paperisia papereita. Liian muoviset lahjapaperit eivät kelpaa kierrätykseen.

- Siltä varalta, että kuitenkin ostit jo luetun kirjan tai liian pienen yöpuvun, varo hukkaamasta kuittia.

Juhlaperinteet tuovat joulumielen, mutta myös vaaroja

- Ruuhka-ajelu mökille/maalle/mummolaan yhdistää perheen, mutta turvavälin unohtaminen saattaa hajoittaa sen. Suosittelemme välttämään sekä pelkääjän paikalta kuuluvaa nalkutusta että kolareita.

- Hautausmaalla on taas kuitenkin liukasta. Varo!

- Joulupukki, joulupukki on taas aattoillan odotetuin vieras, mutta harmaan talouden pimeys voi hiipiä pukin varjona. Varustaudu tarkistamaan verokortti ja promillelukema.

Kaikista tärkeintä on varoa stressiä!

Jos olemme jonkun aiheellisen varoituksen unohtaneet, voit jatkaa varoittelua artikkelin kommentoinnissa.

Yle Tampereen toimitus toivottaa kaikille turvallista joulua!