Postejaan puolustava Nurmes lukee lakia Itellalle

Nurmeksen kaupunki ottaa harvinaisen keinon käyttöön postipalvelujensa säilyttämiseksi. Kaupunginhallitus on päättänyt käynnistää hallintomenettelyn, jossa aletaan lukea Itellalle maankäyttö- ja rakennuslakia.

postin toiminta
Nurmeksen keskusta joulukuussa 2009.
Milla Holm / Yle

Itella ilmoitti lokakuussa sulkevansa keskustan postin ja järjestävänsä jatkossa palvelut ainoastaan Porokylän S-marketissa. Nurmeksen ydinkeskustasta on markettiin matkaa muutama kilometri.

Kaupungin kanta on, että Nurmeksessa pitää olla kaksi täyden palvelun postia. Keskustan postia puolustetaan myös yli 3300 nurmeslaisen allekirjoittamassa adressissa.

Kaupunginhallitus on lisäksi päättänyt käynnistää asiassa hallintomenettelyprosessin. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Postilain tavaaminen ei riitä

Kaupunginjohtaja Asko Saatsi perustelee päätöstä sillä, että Itella ei ole käynyt yhdessä kaupungin kanssa läpi eri lakien näkökulmasta sitä, miten postipalveluverkoston muutos vaikuttaa Nurmeksessa.

Postilain pykälistä ei löydy kiistassa apua Nurmekselle. Kaupunki haluaakin lukea Itellan kanssa maankäyttö- ja rakennuslakia, jonka soveltamisessa kuntapäättäjillä on sanansa sanottavana.

Kuntalaisilta saadun palautteen mukaan nykyisessä postin palvelupisteessä Porokylän S-marketin yhteydessä on ongelmia. Asiointia hankaloittavat muun muassa parkkipaikkojen puute, liikenteen ruuhkautuminen ja heikko liikenneturvallisuus.

Kaupunki määrää asemakaava-alueella

Asko Saatsi sanoo, että merkittävin toimivalta-asia kaupungin kannalta on se, että tässä tapauksessa toimitaan asemakaava-alueella.

Kunnallahan on asemakaava-alueella yksiselitteisesti määräävä asema.

Asko Saatsi

- Porokylän S-marketin kiinteistön käyttötapa muuttuu. Kun on ilmiselviä todennettavia ongelmia siellä jo tällä hetkellä, niin maankäyttö- ja rakennuslain näkökulmasta tämä tullaan käymään läpi, koska kunnallahan on asemakaava-alueella yksiselitteisesti määräävä asema.

- On näitä tapauksia ollut Suomessa muitakin. Tämmöisen kaupan laajentumien yhteydessä kauppaan tulee muita toimintoja, ja siitä seuraa joukko erinäisiä ongelmia, kaupunginjohtaja Saatsi sanoo.

Yksinkertaisten kysymys on nyt siitä, soveltuuko Porokylän S-marketin paikka laajentuville postipalveluille.

Kaupunginjohtaja Asko Saatsin mukaan hallintomenettely tarkoittaa lyhykäisyydessään asian tarkastelua tiettyjen toimintaan vaikuttavien lakien näkökulmasta, asianomaisten kuulemista ja päätösten tekemistä.