1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pelastusarmeijan joulupata porisee lahjoituksista

Yli satavuotinen perinne tuo Pelastusarmeijan joulupadat katukuvaan. Rahan lisäksi pataan voi tuoda ehjiä, puhtaita, pieniä paketteja.

Kuva: YLE/Jarkko Heikkinen

Taisto Suojanen päivystää jo 24 vuottaan Pelastusarmeijan padalla. Hän aloitti padan äärellä Turussa ja on jatkanut työtä Porissa. Suojasen motiivi työhön on varsin yksinkertainen:

- Minä tykkään tästä, Suojanen kiteyttää.

Maanläheinen vapaaehtoistyöntekijä ei lähde monimutkaistamaan yksinkertaista asiaa. Jokavuotinen perinne kuuluu hänen jouluunsa ja tuo hyvän mielen.

Suojaselle on jäänyt useiden hyvien muistojen joukosta eräs erityisen kirkkaasti mieleen.

- Turussa yksi mies käveli padan ohi eikä katsonut päinkään. Seuraavaksi hän tuli pankista ja laittoi valtavan rahatukun pataan, Suojanen muistelee.

Pelastusarmeijan Porin osaston luutnantti Kati Kivestö kertoo joulunalusajan padan olevan kauas ulottuva perinne.  Suomessa traditio on elänyt jo yli sata vuotta.

- Kaikki se avustustyö, jota me vuoden aikana teemme tulee joulupatarahoista. Padan merkitys on erittäin suuri, sanoo Kivestö.

Monta tapaa auttaa

Rahan lisäksi pataan voi laittaa pieniä lahjapaketteja.

- Me otetaan vastaan pieniä määriä vaatteita, mutta jos haluaa tuoda vaikkapa kahvipaketin tai villasukkia, niin otamme niitä vastaan tiloissamme Porissa Vähälinnankatu 8:ssa kello 12-15 koko viikon ajan.

Reunaehdot joulupataan tuotavilla lahjoilla ovat sellaiset, että niiden pitää olla puhtaita, ehjiä ja mielellään pieniä.

Joulupataan voi lahjoittaa myös netissä joulupata.fi -sivustolla, josta löytyvät myös puhelinnumerot  puhelinlahjoituksille.