Hyppää sisältöön

Monikulttuurinen joulupöytä yhdistää parhaat maut

Suomalainen joulupöytä notkuu peruna- ja lanttulaatikkoa, kinkkua ja rosollia. Itänaapurissamme juhlapöytä saa makuja blineistä ja salaateista. Maahanmuuttajia yhdistää molempien kulttuurien parhaat palat.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Irina Sokolova muutti Riihimäelle viisi vuotta sitten Inkerinmaalta. Heti ensimmäisenä jouluna hän sai maistaa imellettyä perunalaatikkoa ja mieltyi saman tien sen makuun.

- Itsekin yritin sitä tehdä ja heti ensimmäisellä kerralla onnistuin. Perunalaatikkoa meillä onkin nyt aina joulupöydässä.

- Kinkkua meillä oli itselläkin, ainakin jonkinnäköistä silloin, kun saimme pitää possuja. Venäjällä lähes joka juhlapöytään kuuluu kerrossalaattikakku, ”silli turkin alla”, kuten me siellä sanomme.

- On myös salaatteja, kuten Tonavan salaattia. Samoin pikkelsiä, jossa on kukkakaalia, paprikaa, tomaattia ja porkkanaa. Blinien päälle voi laittaa näiden lisäksi vaikka kurpitsahilloa.

Riihimäellä Irina Sokolova toimii Monikulttuuristen Marttojen puheenjohtajana. Suomalaisessa joulupöydässä hän ei välttämättä kaipaa omia perinteisiä jouluruokiaan.

- Viihdyn ihan hyvin Suomessa. Ainakaan minulla ei ole ikävä sinne kotiseudulle.

Reseptejä vaihdellaan

Riihimäellä Monikulttuurisilla Martoilla on noin kaksikymmentä jäsentä. Tilaisuuksissa mukana on ollut enemmänkin ihmisiä.

- Ruoka on sellainen asia, joka yhdistää. Tilaisuuksissa vaihdetaan reseptejä ja samalla opitaan toistemme kulttuureista, sanailee Monikulttuuristen Marttojen varapuheenjohtaja Raija Juvonen.

- Suomalaisille säilöminen on käynyt vieraaksi, mutta tänä syksynä minäkin olen opetellut sitä. Sesonkiaikana säilömisen raaka-aineet ovat halpoja. Melkeinpä purkki maksaa enemmän kuin sisältö, hän naurahtaa.

Blinit kuin Venäjän pizza

Virosta Suomeen tullut Irme Tallberg on ammatiltaan kokki. Hän tottui jo kotonaan monikulttuuriseen ruokapöytään, sillä hänen äitinsä on venäläinen ja isänsä virolainen.

- Blinit ovat kuin Venäjän pizza. Kun italialainen laittaa pizzaan mitä milloinkin sen mukaan, mitä kaapista löytyy, blinien kanssa on sama juttu. Niihin voi laittaa tattarijauhojen lisäksi hiivaa, piimää tai maitoa. Sisälle voi taas panna rahkaa, suolaista lihaa tai juureksia. Reseptejä on paljon.

- Virossa joulu on ehkä enemmän rauhallinen juhla perheen kesken. Istumme joulupöydän ääressä ja keskustelemme keskenämme, muistelee Irme Tallberg kotoisia joulujaan.

.
.