Pron Rinne: Vartiaisen näkemykset ikärasistisia

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ehdotukset ikääntyvien työntekijöiden palkan alentamisesta lähenevät ikärasismia. Rinteen mielestä keskeinen ongelma on, että ihmisille ei ole riittävästi töitä.

Esa Vilkuna ja Antti Rinne vierailivat Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona. Kuva: YLE

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ehdotti eilen Iisalmen Sanomat -lehdessä mahdollisuutta laskea eläkeikää lähestyvien työntekijöiden palkkaa, jos tämän tuottavuus on heikentynyt eläkeiän kynnyksellä.

Vartiainen ehdotti myös eläkeiän nostamista, jotta työntekijät olisivat pidempään kiinnostuneita työkykyisyytensä ja ammattitaitonsa säilyttämisestä.

Rinteen mielestä Vartiaisen näkemykset lähenevät ikärasismia.

- Eri ikäryhmät tuovat työpaikoille erilaista osaamista, mitä yrityksen ammattitaitoinen johto osaa hyödyntää tarkoituksenmukaisesti. Vartiaisen näkemys varttuneista työntekijöistä on loukkaavaa ja lähenee ikärasismia, Rinne sanoo.

Rinne muistuttaa, että Suomen kansantalouden yksi keskeinen ongelma on puute työstä, ei motivoituneista työntekijöistä iästä riippumatta. Toinen iso ongelma Rinteen mielestä on, että valtava määrä alle 35-vuotiaita palkansaajia luisuu työelämän ongelmien vuoksi työkyvyttömäksi.

- Tutkimuslaitoksen johtajalta toivoisi perusteltuja tutkimustietoon nojaavia lausuntoja, miten työelämää tulisi kehittää ihmisten jaksamisen, motivaation ja osaamisen näkökulmasta. Ihmisten kurjistaminen, työehtojen leikkaaminen ja syrjintä eivät ole suomalaisen työelämän keinoja kansantalouden ongelmien ratkaisemiseksi, Rinne toteaa.