Finnkino tulee taas Lappeenrannan apajille

Lappeenrannassa elokuvateattereita pyörittävälle perheyritykselle Elokuva-Luotolalle Finnkinon suunnitelmat tulla Lappeenrantaan tulivat täysin yllätyksenä. Yritys pyörittää kahta elokuvateatteria, Nuijamiestä ja Kino-Aulaa. Edellisen kerran Finnkino vetäytyi.

Finnkino
YLE Etelä-Karjala

Elokuva Luotola Oy:n toimitusjohtaja Merja Luotola-Maarnela kuuli Finnkinon uutisesta maanantai-aamuna.

- Se tuli meillekin aivan yllätyksenä. Tänä aamuna sain tietää, kun Finkkarilta soittivat, että olevat tulossa. Ei se tietysti hirveän kivalta tunnu, sillä kilpailu tulee kiristymään kovasti ja joudumme jakamaan kaikki elokuvat, sanoo Luotola-Maarnela.

Luotola-Maarnela ei osaa vielä arvioida mitä kilpailun kiristyminen tarkoittaa Lappeenrannassa vuosikymmenet toimineelle yritykselle.

- Olen pikkuisen pettynyt, kun Citycon ei ollut meihin millään tavalla yhteydessä. Me emme päässeet neuvottelupöytään, vaikka olemme Lappeenrannassa vuodesta 1929 esittäneet elokuvia. Olisi ollut ihan kiva olla siinä pöydässä, missä keskustellaan noiden tilojen vuokrauksesta.

Kaupungista löytyy tukea Nuijamiehen ja Kino-Aulan historiallisille elokuvasaleille. Muutama vuosi sitten elokuvasalien säilyttämiseksi syntyi kansanliike.

- Yleisön tuki on hirveän tärkeä nytkin. Meille on tulossa tosi iso kilpailija. Tosin Finnkino on ollut täällä aiemminkin ja poistunut silloin. Mutta nyt tilanne tulee olemaan toinen, ajat ovat muuttuneet.

Luotolat ostivat Finnkinolta Lappeenrannan VPK:n tiloissa toineet Adams 1 2 3 teatterit vuonna 1988. Elokuvia näytettiin näissä tiloissa vuoteen 2001, jolloin teatterit suljettiin.

- Silloin totesimme, että tämän kokoisessa kaupungissa ei kaksi yrittäjää menesty, sanoo Merja Luotola-Maarnela.

Luotola-Maarnelan mukaan nykyisin elokuvateatterit rakennetaan kauppakeskuksiin, missä ihmiset shoppailevat, ruokailevat ja viettävät muutenkin aikaansa. Kino-Aula ja Nuijamies sijaitsevat Valtakadun varrella. Luotola-Maarnela aikoo miettiä yrityksen seuraavaa siirtoa tarkkaan muutaman yön yli.

- Bisneselämässä uhkia on aina nurkan takana. Koskaan ei voi henkseleitä paukutella ja olla tyytyväinen. Eiköhän tähänkin asiaan löydy järkevä ratkaisu.