1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Joulutunnelmaa haetaan teatterista

Monen perheen ja päiväkodin joulunajan perinteisiin kuuluu teatteri. Helsinkiläisen nukketeatteri Sampon joulunäytelmiä ja nukketeatterikonsertteja tullaan katsomaan vuodesta toiseen, traditio jatkuu jopa kolmannessa sukupolvessa.

kulttuuri
Nukketeatterin koiranukke.
Yle

Ennen esitystä tunnelma nukketeatteri Sampon lämpiössä on malttamaton. Lapset tutkivat esille pantua jouluista teatterirekvisiittaa ja pohtivat, ovatko piparkakut aitoja.

Joulunäytelmillä on Sampo-nukketeatterissa pitkät perinteet, samoja esityksiä on pyöritetty täysille saleille pian parikymmentä vuotta. Teatterille joulu on parasta sesonkiaikaa.

-Me tulemme joka joulu katsomaan jouluesityksen. Se kuuluu meidän päiväkodin jouluperinteisiin. Kaikki ryhmät käyvät vuorollaan, kertoo lastentarhanopettaja Ruut Uusihaka Päiväkoti Luonnossa kotonaan Sotkankodosta.

Isoäiti Tutsa Westerlundia joulukonsertissa on alusta asti viehättänyt esityksen entisajan joulun tunnelma.

-Kannatan sitä, että lapsille pitää kertoa perinteistä, hän sanoo.

-Koska tämä on itselle ollut niin hieno juttu, sen haluaa pitää hengissä, Matti Westerlund jatkaa. Hän oli tuonut esitykseen 2-vuotiaan Havun.

Joulunalusaika on teattereille suuri sesonki, pieni nukketeatteri esittää joulun alla kolmasosan koko vuotuisesta näytösmäärästään.

-Pyrimme tuomaan joulun hyvää mieltä, tärkeitä yhdessäolon arvoja ja toisesta välittämistä, kertoo muusikko ja nukeilla näyttelijä Maria Baric .

Nukketeatteri Sampo on perustettu vuonna 1977. Ohjelmistoon kuuluu tällä hetkellä 11 musiikillista nukketeatteriesitystä.

Lue seuraavaksi