Varsinais-Suomen kansanedustajat haluavat valtion lainaavan rahaa STX:lle

Yle Turku tavoitti Varsinais-Suomen seitsemästätoista kansanedustajasta kymmenen. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että valtion pitäisi lainata rahaa STX Turun telakalle. STX on tiettävästi pyytänyt valtiolta 50 miljoonan euron suuruista lainaa.

Kymmenet kiinnostuneet näpsivät kuvia maailman suurimmasta risteilyaluksesta Saaronniemen hiekkarannalla Turun Ruissalossa. Kuva: YLE Turku / Kalle Talonen

Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen sanoo suoraan, että valtion pitää antaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneelle STX Turun telakalle tämän pyytämä laina. STX tarvitsee rahaa pystyäkseen rakentamaan Royal Caribbean Cruisersille jättiristeilijän.

- Kyseessä on 23 000 työpaikkaa Varsinais-Suomessa. Jos ne ovat kiinni valtion myöntämästä lainasta, laina pitää antaa, Anne-Mari Virolainen sanoo.

Äitiyslomalla olevan SDP:n kansanedustajan Heli Paasion mielestä valtion tulee antaa telakkayhtiölle lainaa, jos ehdoista päästään sopuun.

Jos telakkayhtiö ei kaadu valtion syliin, niin laina pitäisi mielestäni antaa.

Heli Paasio

- Jos telakkayhtiö ei kaadu valtion syliin, niin laina pitäisi mielestäni antaa, sanoo Heli Paasio.

Työpaikat suomalaisille

Myös perussuomalaisten Kike Elomaa on vahvasti sitä mieltä, että Turun telakka pitää pitää elävänä keinolla millä hyvänsä. Elomaa olisi valmis siihen, että valtio lainaa rahaa STX:lle, mutta Elomaa asettaisi lainalle yhden ehdon.

- Laina on annettava, mutta sillä ehdolla, että telakka palkkaa enemmän suomalaisia työntekijöitä ulkomaisten tilalle, Kike Elomaa pohtii.

Keskustan Annika Saarikon mielestä nyt on kaivettava, etsittävä ja keksittävä kaikki keinot, jotta STX Turun telakka pääsisi aloittamaan jättiristeilijän rakentamisen.

- Nämä 23 000 työpaikkaa on turvattava. Jos ristelijän tilaus on kiinni siitä, että valtio antaa telakkayhtiölle lainan, niin sitten se laina on myönnettävä, Annika Saarikko sanoo.

Laivatilaus varmistettava

Myös Vasemmistoliiton Annika Lapintie sanoo, että laina on annettava, jos tilausta ei Turkuun muuten saada. Perussuomalaisten Maria Lohelan mielestä valtion pitää antaa laina STX:lle ilman muuta.

SDP:n Ilkka Kantola puolestaan sanoo, että jättiristelijätilauksen saaminen Turkuun olisi ensiarvoisen tärkeää. Kantola ei kuitenkaan ota kantaa siihen, olisiko valtion antama laina oikea instrumentti tässä tapauksessa. Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on lainan myöntämisen kannalla.

RKP:n Stefan Wallin sanoo, että kaikki pitää tehdä, että laivatilaus saataisiin Turkuun. Perusuomalaisten Lauri Heikkilä ei halunnut kommentoida laina-asiaa millään tavalla. Loppuja kansanedustajia ei tavoitettu.