Kelpaisiko joululahjaksi yksi Leninin pää?

Kirpputoreilta haetaan persoonallisia, yllätyksellisiä ja halpoja lahjoja. Käytetyn lahjan antaminen vähentää kerskakuluttamista - ekolahja sopii etenkin vanhoista tavaroista innostuneelle keräilijälle.

ilmiöt
Leninin rintakuvia kirpputorilla
Ville Välimäki / Yle

Kantolan Kirppiksellä Hämeenlinnassa on käynyt kuhina lumentulosta huolimatta. Hyvin hoidettu ja palvelualtis kirpputori kerää asiakkaita vuoden ympäri, kuten esimerkiksi Outi Eklöf-Anttilan Hattulasta.

- Löytää uusia tavaroita ja jos vaikka kaveripiirissä on joku, joka kerää vaikka jotain astiasarjaa, niin täältähän näitä löytyy.

Joululahjan ostaminen kirpputorilta saattaa arveluttaa: kelpaako se saajalle? Eklöf-Anttilalle kirppislahja sopisi.

- Itse en kirppislahjasta loukkaantuisi, sillä kaikki tietävät, että keräilen kaikkea vanhaa. itsekin käsityötä tekevänä kirppikseltä löytää myös uusia ideoita ja joskus voi vaan ihailla, kuinka hienoja juttuja ihmiset osaavatkin tehdä.

Harkittuja, henkilökohtaisia lahjoja

- Siistiä, tietysti on hyvä, jos se on uudensorttista ja edullista, toteaa puolestaan asiakas Taimi Suoranta Hämeenlinnasta.

- Sota-ajan lapsena ei voi kuin ihmetellä, kuinka kirppareiltä löytää vaikkapa vaatetta, jossa on vielä hintalappu tallella. Omalla kohdalla kirpparit antavat nollatuloksen, silllä kannan saman määrän uutta tilpehööriä kotiin, mistä yritän vanhaa myymällä eroon, nauraa Taimi Suoranta.

Kirpparilahjoja metsästetään, kun halutaan löytää jotain henkilökohtaista ja sopivaa. Kirpputoreilta etsitään astiasarjojen kadonneita yksittäiskappaleita ja lasimuotoilun helmiä.

Sisustustarvikkeita metsästetään kirpputorilta

Sisustuslehdet ja -blogit luovat trendejä myös kirpputoreille. Hyvät ideat otetaan käyttöön nopeasti, tietää Sirpa Merivirta Hämeentien Kirppikseltä.

Kakkuvuoat: niistä tehdään kaiken maailman kynttilänjalkoja, seinäkoristeita ja ovikransseja, ne on olleet nyt kova juttu.

Sirpa Merivirta

- Meistähän oli juttu silloin lehdessä kun oli näitä sienijakkaroita. Seuraavana päivänä meille alkoi tulla tilauksia sienijakkaroista. Eihän me voida tietää, mitä ihmiset myyntiin tuo, niin meille jätettiin puhelinnumeroita, että jos tulee sienijakkaroita myytiin, niin he haluavat niitä.

Muotivillitykset syntyvät hetkessä, ja tämän vuoden hittikin on jo selvillä.

- Kakkuvuoat. Jos puhutaan sisustuksesta, niin kakkuvuoat: niistä tehdään kaiken maailman kynttilänjalkoja, seinäkoristeita ja ovikransseja, ne on olleet nyt kova juttu, kertoo Sirpa Merivirta.

Joulusesonki on näkynyt Hämeentien Kirppiksellä jo lokakuussa: silloin myytiin ensimmäiset joulupallot ja muut kuusenkoristeet.