1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Martin Saarikangas: Risteilijälaina olisi vain pieni tippa Kreikkaan verrattuna

Onko meillä varaa sadan miljoonan euron verotulojen menettämiseen ja 25 000 ihmisen töiden loppumiseen, vuorineuvos kysyy.

talous
Turun telakka yön pimeydessä.
Turun STX-telakka illalla 17. joulukuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Vuorineuvos Martin Saarikankaan mukaan Suomi menettää verotuloina noin 100 miljoonaa euroa, jos Turun STX-telakan loistoristeilijätilaus menee ohi.

- Kun tämä laina maksetaan takaisin, siitä saadaan korkoja, ja toiseksi tilauksen kotimaisuusaste olisi noin 75–80 prosenttia työstä. Työstä maksetaan noin 300 miljoonaa euroa, josta jää noin 100 miljoonaa euroa veroina.

- Onko meillä varaa sadan miljoonan euron verotulojen menettämiseen ja 25 000 ihmisen töiden loppumiseen, Saarikangas kysyi maanantaina Ylen puoli yhdeksän uutisissa.

Toisaalta Saarikangas sanoo ymmärtävänsä, että valtiolla on vaikeuksia myöntää STX:n telakalle sen pyytämää 50 miljoonan euron lisälainaa.

- Finnveran säännöissä on tiettyjä ehtoja, joita tulisi noudattaa. Saksalaiset, italialaiset ja ranskalaiset telakat ovat samassa jamassa, ja heidän kohdallaan näitä ehtoja katsotaan vähän pyöreämmin.

- Nyt kun kyseessä on yli 20 000 ihmisen työ, on lisälaina vain pieni tippa siihen verrattuna, mitä me nyt olemme pumpanneet Kreikkaan miljardikaupalla, Saarikangas vertaa.

Turun telakka on yrittänyt pitkin syksyä yrittänyt saada sopimusta rakentaakseen amerikkalaiselle Royal Caribbean Cruises -yhtiölle uuden Oasis-luokan risteilijän.

- Jos on valittavana Suomi tai Ranska ja täällä ollaan kovasti vaikeita, niin tilaus menee muualle.

- Nyt olisi suomalaisen jäykän selän hyvä taipua, ja näyttää, että meilläkin on vähän ruista ranteessa, Saarikangas sanoo.

Lue seuraavaksi