Helsingin kaupunginjohtajalle lähes tonni lisää liksaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana leikata kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle kaavaillun kymmenen prosentin palkankorotuksen kuuteen prosenttiin. Pajusen tilipussi lihoo silti lähes tuhannella euroa kuussa, vaikka osa päättäjistä olisi haudannut korotuksen kokonaan.

Kotimaa
Jussi Pajunen
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sai lähes tuhannen euron palkankorotuksen.Derrick Frilund / Yle

Kymmenen prosentin palkankorotusesitystä perusteltiin sillä, että kaupunginjohtajan palkkaan on tehty ainoastaan yleiskorotuksia viimeisen seitsemän vuoden ajan ja se on jäänyt jälkeen kunta-alan muusta palkkakehityksestä. Etenkin muiden suurten kaupunkien johtajien palkat ovat nousseet rivakammin kuin Helsingin, vaikka pestiä täällä pidetään erityisen vaativana.

Kaupunginhallitus ei kuitenkaan lämmennyt aivan näin rajulle palkantarkistukselle. Kokoomuksen Tatu Rauhamäen ja SDP:n Osku Pajamäen tekemä vastaesitys palkankorotuksen supistamisesta kuuteen prosenttiin hyväksyttiin selvin äänin 13-1.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja alkuperäistä esitystä ensin kannattanut RKP:n Jan D. Oker-Blom olisivat hylänneet palkankorotuksen kokonaan. Heidän mielestään johtajiston korkeiden palkkojen paisuttaminen on väärä viesti aikana, jolloin henkilöstöä karsitaan kustannussäästöjen saavuttamiseksi, ja työntekijöiltä perätään palkkamalttia. Halla-ahon ja Oker-Blomin hylkäysesitys sai kannatusta, mutta kuusi ääntä ei riittänyt sen hyväksymiseen.

Jussi Pajusen palkka nousee ensi vuoden alusta 865 euroa, 15 288 euroon kuussa ilman luontaisetuja. Apulaiskaupunginjohtajien palkat nousivat 12 800 euroon.

Halla-aho jätti korotuspäätökseen eriävän mielipiteen.