1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisia kirjahittejä myydään myös Ruotsiin

Piitlestä ja Nätti-Jussia luetaan joulunpyhinä ruotsalaiskodeissakin. Perinteinen kirjalahja pitää yhä pintansa joululahjahankintojen joukossa.

Kuva: Yle / Heidi Hannukainen

Tornion Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Sari Kauppinen kertoo, että tämän joulun suosituimpia kirjalahjoja ovat muun muassa Finlandia-voittaja Ulla-Lena Lundbergin Jää, Lasse Lehtisen Nätti-Jussi, Antti Tuurin Rauta-antura, Mikko-Pekka Heikkisen Terveiset Kutturasta sekä Mauri Kunnaksen Piitles.

Sari Kauppisen mukaan ruotsinkielisiä kirjoja myydään Torniossa vain vähän, mutta sitäkin useammin suomenkieliset kirjat päätyvät myös Ruotsin puolella asuvien pukinkontteihin.

- Kyllä Ruotsin puolelta haetaan tosi paljon kirjoja, koska rajan pinnassa on niin runsaasti suomenkielistä väkeä. Hirveästi meillä ei enää ruotsinkielisiä kirjoja ole myynnissä johtuen ihan hintatasosta. Arvonlisävero vetää voiton tuonne Ruotsin puolelle, Kauppinen kertoo.

Huippukirjoja Tornion suomalaiseen kirjakauppaan tulee ruotsinkielisenä enää vain joitakin kappaleita. Tällä hetkellä hyllystä löytyvät Finlandia Junior -voittaja, alkujaankin ruotsinkielinen Det vidunderliga ägget, suomennettuna Perin erikoinen muna ja Finlandiavoittaja Lundbergin Jää, Is.

- Hinta on suurin tekijä, varsinkin pokkarit ovat meillä puolet kalliimpia, jos me otamme ne hyllyyn, toteaa Kauppinen.