Joulupuun kemia saattaa osoittautua syöpälääkkeeksi

Tutkijat löytävät kotoisista puistamme alati uusia kemiallisia yhdisteitä. Esimerkiksi joulukuusen puuaineksesta voisi uuttaa syöpälääkkeeksi kelpaavia kemiallisia yhdisteitä.

Kotimaa
Joulupukki kuusenkoristeena.
Lymyääkö joulukuusessa parantaja?Paavo Koponen / Yle

- Puiden kemian tutkiminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Yksi esimerkki on koivusta saatava ksylitoli. Myös männystä saa raaka-aineita terveysvaikutteisiin ruokiin, joilla voi esimerkiksi alentaa kolesterolia, kertoo Etelä-Savon Metsäkeskuksen kehittämispäällikkö metsänhoitaja Pertti Vento.

Eri puulajien eri osissa on tuhansia yhdisteitä, joita läheskään kaikkia ei vielä tunneta. Puuaineksen kemiaa tutkitaan nyt paljon myös eri yhdisteiden terveysvaikutusten kannalta. Juuri kuusen sisäoksista saatava uute voi toimia syöpälääkkeenä. Myös koivun tuohesta on löydetty monia hyödyllisiä yhdisteitä.

Puusta myös öljyä

Esimerkiksi hakkuutähteitä ja puuteollisuuden sivutuotteita käytetään jo paljon polttoaineina erilaisissa lämpölaitoksissa. Koelaitoksissa tehdään puusta myös nestemäisiä polttoaineita höyrystämällä ja nesteyttämällä. Puusta saadaan esimerkiksi biodieseliä.

- Jos nyt isosta kuusesta otetaan parimetrinen latva joulupuuksi, niin kyllä sillä lopulla biomassalla voisi korvata monta kymmentä litraa polttoöljyä. Tosin ei sitä tukkia kannata polttoaineeksi ottaa. Siihen sopivat puun muutkin osat, Pertti Vento muistuttaa. Valtaosa korjatusta puusta menee edelleen rakennuspuiksi ja selluksi.

Kuusesta muovikuusi

Myös puusta valmistettu öljy kelpaa esimerkiksi muovien tekoon.

Muovin korvaajana tutkitaan nyt nanoselluloosaa. Puun kuitu hajotetaan paljon nykyistä pienemmiksi osiksi. Kun se kootaan uudelleen, saadaan komposiitteja, joilla voidaan korvata muovia hyvinkin vaativissa kohteissa.

- Periaatteessa tämä ketju voitaisiin ajatella niin, että otetaan näre ja tehdään siitä öljyä ja öljystä muovia, josta tehdään muovikuusia, sanailee Pertti Vento.

Mutta sehän ei olisi ollenkaan sama asia.