Joulu saa monet kompastumaan velkakuoppaan

Joulu houkuttelee herkästi elämään yli varojen. Kun naapurin Vili saa uuden älypuhelimen, on se saatava myös meidän perheen pikku Laurin. Ei haittaa, jos tili on tyhjä, kun luottoa saa ovista ja ikkunoista. Joulukuu on törsäämisen paras sesonkiaika, tammikuu velkaneuvonnan.

talous
Kuvassa sakset leikkaavat luottokortin kulmaa.
Anssi Leppänen / Yle

Monet kauppiaat povaavat, että joulumyynnissä tahkotaan ennätyslukuja. Enemmän ja kalliimpia lahjoja ostavat nekin, joilla ei siihen ole varaa, harmittelee Takuu-Säätiön säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

- Joulu on sellainen sudenkuoppa. Ihmisillä on halu unohtaa murheet vähäksi aikaa ja ottaa lepotaukoa kukkaronnyörien kiristämisestä. Ensin vedetään oma tili tyhjäksi ja sitten otetaan velkaa.

Ja maksuaikaa ja pikkulainojahan saa entistä helpommin, ikään kuin itseltään salaa. Potti kertyy huomaamatta, kun käteistä ei käytetä. Joulunalusaika on parasta sesonkia pikavippifirmoille, arvioi Pantzar. Kaupan omista luotoista, luottokortin ylimääräisestä vingahduksesta, verkkokaupan laskuista ja pienistä hintavista pikavipeistä tuleekin yht'äkkiä melkoinen virta.

- Kulutus on nyt tämän hetken taantumassa toisenlaista kuin vaikka 90-luvun laman aikaan. Yli varojen eläminen ei heti näy kukkarossa. Tapoja tehdä velkaa on paljon. Ostetaan luotolla ja laskulle; sitten onkin velkaa, vaikka sitä ei olisi tarkoituksella otettu, summaa Pantzar.

Laskut lankeavat alkuvuodesta

Takuu-Säätiön velkalinjalle on tänä vuonna tullut jo puolet enemmän puheluita kuin edellisinä vuosina. Pahin piikki oli tammikuussa, kun joulun laskut lankesivat maksettaviksi. Vielä pahempaa velka-ahdinkoa Pantzar ennakoi tulevalle tammikuulle.

- Puhelujen määrä on jo nyt ollut sellainen, että joko entiset velat ovat paukahtaneet maksettaviksi tai sitten ollaan tosi hurjan jutun kynnyksellä.

Velkakierteen välttämiseen Pantzarilla on yksinkertainen, joskin ankea neuvo: elä varojesi mukaisesti myös jouluna.

- Ei kai joulun perusjuttu olekaan mikään kulutusjuhla, vaan rauhoittuminen ja yhdessäolo. Perinteiset juureksista tehdyt jouluruuat eivät paljoa maksa ja kinkkuakin saa nykyisin hyvin edullisesti. Ei mikään käske tai pakota ostamaan, vaikka kauppa haluaa tehdä voittoa. Maksut odottavat joka kerta, eikä kulutuskisaan yksinkertaisesti ole kaikilla varaa lähteä. Veronpalautuksetkin on jo maksettu, joten isoja lisärahoja ei ole monelle tulossa.

Pantzar myöntää, että velkaneuvojallakin voi joululahjamopo lähteä keulimaan - kun on omasta lapsesta kyse.

- Osa vanhempien velvollisuuksia on näyttää, miten paljon pitää tehdä töitä, että saa rahan jonkun härvelin ostamiseen. Kyllä silti kouluikäisen kanssa mopo voi vähän karata käsistä, mutta täytyy toivoa, että se on myös isovanhempien mopo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus