1. yle.fi
  2. Uutiset

Maatilavieraita odottaa vuosisatoja vanha jouluidylli

Merimaskulaisen Taattisten tilan vanhassa pakarituvassa viettää jouluaan tänä vuonna vaasalainen seurue. Verhojen taakse kätketyt laatikkosängyt ja lämmin uuninpankko luovat monen etsimän jouluidyllin.

joulu
Urho odottaa joulua.
Tarja Hiltunen / Yle

Matkailutilan emäntä Karin Aaltonen valmistaa 1700-luvulta peräisin olevan pakarirakennuksen tupaa valmiiksi jouluvieraita varten. Tupaa on lämmitetty jo päiviä, kuusi odottaa koristeitaan nurkassa ja piha on putsattu lumesta.

- Kahdeksanhenkinen vaasalaisryhmä tulee meille ensimmäistä kertaa ja he tuovat mukanaan omat ruoat, juttelee Karin Aaltonen samalla, kun imuroi pölyjä pois ilmalämpumpusta.

- Tämä on ainoa moderni myönnytys sähköjen lisäksi täällä tuvassa.

Taattisten vanhan ratsutilan historia ulottuu 1500-luvulle saakka.

Kaikenlainen tekeminen viehättää

Taattisten tilaa ympäröivät lumivallit mahdollistavat vaikka iglun tekemisen.

- Pitää vielä löytää meidän iglumuottimme, jotta joulunalusviikonloppuna saapuvat vieraamme pääsevät valmistamaan itselleen lumilinnan, nauraa Karin Aaltonen.

Karin Aaltonen
Karin Aaltonen on tänä talvena saanut puhdistaa pakarituvan portaita useaan kertaan.Tarja Hiltunen / Yle

- Muutenkin vieraita tuntuu kiinnostavan ulkona puuhastelu. Järvi on nyt jäässä, joten pilkillekin pääsee ja pulkkamäki löytyy pihan perältä.

Taattisten tilan tallissa asustaa lampaita, kaneja, kolme kukkoa ja kaksi vuohta, joista toinen on kantava. Uusin tulokas on taiwanilainen riippuvatsasika, joka kulkee Aaltosen kodin ja tallin väliä.

Yksi on kuitenkin joukosta pois. Tilan vapaana kulkenut Likka-hevonen menehtyi ähkyyn elokuun lopulla.

Yhteiseloa vieraiden kanssa

Aiemmin Taattisten tilalla tehtiin vieraille jouluruoat valmiiksi, kuljetettiin heidät joulukirkkoon ja tilattiin paikalle pukki. Järjestelyt alkoivat kuitenkin käydä liian työläiksi.

- Yksikin joulu pakkasta oli viikon verran yli kaksikymmentä astetta, silloin sai lämmittää ihan tosissaan, muistaa isäntä Markku Aaltonen.

Taattisten tilalla asuva Aaltosen perhe ottaa osaa vieraiden joulunviettoon.

- Opastamme heitä lämmityksessä ja viemme heitä tervehtimään tallin asukkeja. Omat lapsenlapsemme ja vierailevat lapset saattavat hekin keksiä yhteisiä ulkoleikkejä.

Lue seuraavaksi