1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Makeat tuulihatut

Tuulihattu on mainettaan helpompi leivonnainen

Liisa Tiihonen on leiponut tänäkin vuonna kymmeniä tuulihattuja mikkeliläisiin joulupöytiin. Hän vakuuttaa, että tekeminen ei ole vaikeaa. Pitää vain malttaa mieli ja olla avaamatta uuninluukkua liian aikaisin.

Makeat tuulihatut
Joulukakku
T. Säntti / Yle

- Minä olen elämäni kunnossa, kuittaa Liisa Tiihonen päivittelyt työtahdistaan. Pitkälle yli 80-vuotias mikkeliläinen on tehnyt tänäkin syksynä tutuille ja suvulle joulun laatikoita ja leipomuksia. Tuulihattuja on tilannut moni.

Tuulihatut ovat hankalasti tehtävän herkun maineessa ihan turhaan. Ainakin teoriassa Liisa Tiihosen ohje vaikuttaa helppotekoiselta. Leipurin pitää vain malttaa mielensä ja olla avaamatta uunin luukkua kesken paiston.

Tuulihatut

  • 6 dl vettä
  • 200 g voita
  • 220 g vehnäjauhoja
  • 5 munaa

Vesi ja voi kattilaan, kiehauta ja ota pois kuumalta levyltä.

Lisää koko jauhomäärä kerralla kiehuvan kuumaan vesi-voi -seokseen. Vaivaa kuumaa taikinaa niin kauan, että se alkaa irrota astian reunoista.

Laita taikina vatkauskulhoon, lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.

Kaada taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille pellille pieniä taikinamöykkyjä. Voit nostella taikinaa pellille myös kahdella lusikalla. Annoksesta tulee kaksi pellillistä pienehköjä tuulihattuja.

Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Tarkkaile viimeisinä minuutteina, etteivät tuulihatut pala. Ala avaa uuninluukkua kesken paistumisen.

Halkaise valmiit, jäähtyneet tuulihatut ja täytä ne suolaisella tai makealla täytteellä. Suolaisiksi täytteiksi sopivat erilaiset maustetut tuorejuustot, savuporon ja tuorejuuston sekoitus tai savulohen ja smetanan sekoitus. Makeassa täytteessä toimivat hyvin kermavaahto tai kermavaahdon ja rahkan seos höystettynä marjoilla tai hedelmillä.

Joulupöydässä tarjolla muikkua, haukea, maksaa

Joulun perinteet maistuvat juuresgratiinissa uudella tavalla

Lue seuraavaksi