1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Virolaisten vankien passittamiseen Viroon helpottuu

Virolaisvankien palauttamista kotimaahansa on vaikeuttanut muun muassa monivaiheinen valituskäytäntö. Asiaan on toivottu muutosta jo pitkään.

Suomessa vankeusrangaistustaan istuvien virolaisten vankien siirtäminen Viroon on helpottumassa.

Viro on ensi kesänä liittymässä EU-sopimukseen, jonka mukaan jäsenmaat hoitavat itse unionin alueella rikoksista tuomitut vangit.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi eduskunnan budjettikäsittelyssä, että suomalaisissa vankiloissa istuvat virolaiset voidaan sen jälkeen entistä helpommin passittaa suorittamaan rangaistuksensa Virossa.

Henriksson kertoi allekirjoittaneensa karkotusmääräyksiä myös nykyoloissa.

"Ei vankilalakkautuksia"

Oikeusministeri Henriksson myös rauhoitteli jälleen kansanedustajia vankilalakkautuksista. Eduskunnassa on ollut huolta Pelson ja Sukevan vankilan kohtalosta. Henrikssonin mukaan tämä hallitus ei sulje enää vankiloita.

Henrikssonin mukaan on selvää, että vankilajärjestemän ja -verkoston tulevaisuutta on tarkasteltava. Hän toivoo, että Rikosseuraamuslaitoksen ensi keväänä valmistuvassa ehdotuksessa toteuttamiskelpoisia vaihtohtoja. Laitos selvittää parhaillaan mahdollisuuksia säästää muun muassa tilakuluissa.

- Mutta tietysti on niin, että vankiloita tarvitaan joka puolella Suomea, korosti Henriksson.

Sukevan ja Pelson vankiloiden osalta kansanedustajien ei tarvitse olla huolissaan, vakuutti Henriksson. Sukevan osalta ei hänen mielestään ole edes käyty keskustelua sulkemisesta.

- Tämän hallituksen aikana ei tulla lakkauttamaan muita kuin Haminan vankila, joka sulkee ovensa 2013, korosti Henriksson.

Haminan vangit sijotetaan ensisijaisesti Sulkavan tai Naarajärven vankilaan.

Eduskunnnan budjettikeskustelussa tiistaina mahdollisista vankilalakkautuksista olivat huolissaan opposition kansanedustajat, muun muassa keskustan Seppo Kääräinen ja Ari Torniainen sekä perussuomalaisten Pentti Kettunen.