Joulukuusi halutaan sukassa

Joulukuusen ostajat suosivat viljeltyjä, tuuheita kuusia. Myös uudet lajikkeet, kuten heikosti tuoksuva pihtakuusi tekee kauppansa. 15 vuotta Rovaniemellä joulukuusia myynyt Marja Tuisku kertoo, että asiakkaat ovat hyvin laatutietoisia.

Kotimaa
Marja Tuisku
Marja Tuisku myy kuusen pussitettuna.Anni Tolppi / Yle

Kaunis joulukuusi on hyvin henkilökohtainen asia. Metsässä vapaana kasvaneet luomukuuset ovat saaneet ankaran haastajan pellolla kasvatetusta viljelykuusesta. Uusia lajikkeitakin on tullut valikoimiin, Marja Tuisku kertoo.

- Monet asiakkaat haluavat kuuselta täydellistä kauneutta. Sen pitää olla tuuhea ja kauniin värinen joka puolelta. Toiset haluavat perinteisen luomukuusen. Pihtakuusi on nyt suosittu. Se on pehmeäneulainen ja erittäin kestävä. Siinä on mieto tuoksu, joten se sopii allergikon kotiinkin.

Marjan myymät kuuset ovat kotimaisia. Suomessa on noin 600 kuusenkasvattajaa, jotka hoitavat kuusia kuin kukkia. Niitä leikataan ja lannoitetaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kaunis.

Arin valinta on luomukuusi

Asiakkaat arvostavat kuusen pussitusta. Kuusi pujotetaan verkkosukkaan, joten se on helppo kuljettaa kotiin ja kuusenjalkaan saakka ilman neulasten varisemista. Ari Huhtala halusi luomukuusen pussitettuna.

- Mukavan vaivatonta. Jouluna on niin paljon muutakin homaa, joten nyt ei tarvitse peräkärryllä tulla kuusta hakemaan, Huhtala sanoo.

- Minä tykkään tämmöisestä solakasta kuusesta. Sijoituspaikkakin asettaa omat rajoituksensa. Kyllä kuusi kuuluu jouluun, Huhtala tuumii.

Joulukuusen hinnat vaihtelevat Rovaniemellä 25 eurosta 80 euroon. Viljelty kuusi maksaa Rovaniemellä luomukuusta enemmän. Pihtakuusi on kaikkein kallein, noin 80 euroa.